Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

МАЕ призова ЕК за повече усилия за „зелено“ възстановяване

Агенцията заяви, че инвестициите за стимулиране на eнергоспестяването трябва да бъдат „основна цел“

МАЕ призова ЕК за повече усилия за „зелено“ възстановяване

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Международната агенция по енергетика (МАЕ) призова Европейския съюз (ЕС) да ускори усилията си за намаляване на въглеродните емисии и да въведе схеми за насърчаване на потребителите да заменят неефективните стари коли и хладилници като част от „зеленото“ възстановяване след пандемията.

Излагайки своите политически препоръки към ЕС, МАЕ заяви, че новите политики ще помогнат да се гарантира, че предложеният от Европейската комисия (ЕК) фонд за възстановяване от 750 милиарда евро ще повиши чистата енергия и ще избегне трайното възстановяване на емисиите след пандемията, предлага Ройтерс.

Тъй като Комисията има за цел да направи блока климатично неутрален до 2050 г., МАЕ заяви, че инвестициите за стимулиране на енергоспестяването трябва да бъдат „основна цел“.

Още по темата

Реновирането на сгради за намаляване на въглеродните емисии, ръководено от по-строгите строителни стандарти в ЕС, би помогнало за намаляване на сметките за 513 милиона потребители на енергия в Европа, докато обществените схеми биха могли да насърчат потребителите да заменят старите автомобили и хладилници с нови, по-ефективни такива.

МАЕ заяви, че спадът в цените на горивата е възможност за ЕС да прекрати субсидиите за изкопаеми горива и да реформира данъците за благоприятстване на нисковъглеродна енергия. Планираните промени в правилата на ЕС за държавна помощ през следващата година следва да дадат възможност за публични инвестиции в големи проекти за водородни и литиево-йонни батерии.

Комисията заяви, че разходите за възстановяване на ЕС трябва да „не вредят“ на целта за намаляване на нетните емисии на парникови газове до нула до 2050 г. от над 4 милиарда тона емисии въглероден диоксид днес.

„Политиките ще играят съществена роля за осигуряване на ефективното използване на средствата за възстановяване“, каза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Тъй като инвестициите във възобновяема енергия в Европа се очаква да спаднат с една трета тази година в сравнение с 2019 г., МАЕ заяви, че финансирането на научни изследвания от ЕС и подкрепата на Европейската инвестиционна банка трябва да помогнат за компенсиране на този „исторически“ спад.

Възобновяемите енергийни източници вече представляват 32% от енергийния микс в ЕС. Извън енергийния сектор от МАЕ смятат, че европейския енергиен преход „едва сега започва“ и препоръчат по-строги изисквания за икономия на енергия за промишлеността - най-големият енергопотребител на блока.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Меркел: Страните в ЕС да отговорят подобаващо на германските цели за климата