IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Еврозоната трябва да създаде постоянни механизми за паричен трансфер

Според френския министър на икономиката валутният съюз не може да оцелее в сегашната си форма

19:43 | 24.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският министър на икономиката призова страните членки на еврозоната да установят постоянни механизми за трансфер, които да насочват средствата от по-богатите страни към затруднените, допълвайки, че валутният съюз не може да оцелее в сегашната си форма, коментира Financial Times (FT).

Емануел Макрон заяви, че еврозоната трябва да промени сегашната си структура, при която решенията се взимат на междуправителствено ниво, и да се създаде обща хазна, която да бъде ръководена от отделен парламент на еврозоната.

„От конкурентна и фискална гледна точка трябва отново да се обединим“, коментира той за FT. „Еврозоната не може да оцелее без да се въведе някаква промяна “.

Неговите призиви за по-нататъшна интеграция на еврозоната идват в момент, когато държавите-членки и Европейската комисия все по-неохотно са съгласни да прехвърлят повече власт на Брюксел, тъй като се опасяват, че това би довело до ответна политическа реакция от страните членки.

През миналия юни т.нар. пет президенти – ръководителите на Европейската комисия (ЕК), Европейския съвет, еврогрупата, Европейския парламент и Европейската централна банка (ЕЦБ), представиха доклад за бъдещето на валутния съюз. Препоръките на доклада включваха създаването на хазна на еврозоната, но съветите бяха както тази, така и други стъпки да бъдат предприети най-рано през 2017 г. Макрон изрази скептицизъм, че докладът ще доведе до някакви конкретни действия.

„Приветствахме доклада, който реално означава „успех, ще се видим по-късно“, заяви той.

Според Макрон сегашната структура, при която правителствените ръководители взимат решения често в дълги, свикани в последния момент срещи, не е достатъчно ефективна, за да гарантира дългосрочно оцеляване на валутния съюз.

„Ако не продължим напред, реално решаваме да премахнем еврозоната“, заяви той на събитие в Лондон.

Макрон призова страните да създадат структура за постоянни фискални трансфери, за да се намалят различията в резултат на политики като единния лихвен процент на ЕЦБ. Той твърди, че система за трансфери е необходима в подкрепа на страни, изпитващи трудности при осъществянето на реформи, и за да се преодолее възхода на популизма в Европа.

„Без трансфери само засилваме демагогията“, заяви Макрон. „Без трансфери няма да позволим сближаване на на периферните страни“.

Френският министър добави, че би искал страните членки на еврозоната да установят обща хазна на еврозоната с един финансов министър. Страните членки ще допринасят с част от данъчните си постъпления от ДДС и осигуровки за безработица, за да финансират трансферите, а парламентът на еврозоната ще има ролята на политически регулатор.

Предложението ще срещне сериозен отпор от страни като Германия, която от дълго време изпитва подозрения към мерки, които включват събирането на данъчни постъпления от страните на едно общо място. Френският министър обаче заяви, че еврозоната трябва да е конкурентна на глобализиращия се свят.

В четвъртък Макрон направи изказвания на серия от събития в Лондон с цел промотиране на Франция като дестинация за чужди инвестиции. Той защити реформите, осъществени от френското правителство, но призна нуждата от още промени за премахване на бариерите пред чуждестранните компании. Той планира да предложи ново законодателство през 2016 г. за либерализирането на пазара на труда и добави, че инициативите му за реформи се приемат добре от обществото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още