IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция не иска банкер... за гуверньор на централната банка

Близо 150 френски икономисти протестират срещу избора на бивш директор на BNP Paribas за нов управител

11:28 | 16.09.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Вилерой дьо Гало, срещу чиято кандидатура протестират френските икономисти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вилерой дьо Гало, срещу чиято кандидатура протестират френските икономисти. Снимка: Ройтерс

Близо 150 френски икономисти протестират срещу избора на бивш директор на BNP Paribas за гуверньор на централната банка, като предупреждават за потенциален „сериозен конфликт на интереси“, пише CNBC.

В писмо до изданието Le Monde икономистите се оплакват, че назначаването на Вилерой дьо Гало, който от 2011 г. до април 2015 г. бе заместник-главен изпълнителен директор на френската BNP Paribas, за нов управител на централната банка ще подкопае независимостта на институцията и призовават правителството да преосмисли кандидатурата.

Икономистите и академиците, сред които са експертът по проблемите на неравенството Томас Пикети и бившият главен икономист на Световната банка Франсоа Бургиньон, пишат в писмото си, публикувано на страниците на вестника: „Можем ли да назначим бивш банкер за ръководител на Централната банка на Франция, независима институция с мисии от обществен интерес? Не.“

„Без съмнение опитът на Вилерой дьо Гало е свързан със сериозна експертиза в банковия сектор, но го излага на сериозен конфликт на интереси и подкопава неговата независимост“, предупреждават недоволните.

„Имайки предвид властта и парите в тази организация, банковият сектор е особено податлив на конфликт на интереси. Напълно нереалистично е да се каже, че сме могли да служим на банка от индустрията, а след това след няколко месеца, да осъществяваме контрол безпристрастно и независимо“, посочват икономистите.

Президентът Франсоа Оланд назначи Вилерой дьо Гало, които от 31 октомври трябва да замени Кристиян Ноайе. Новият гуверньор обаче тепърва трябва да бъде одобрен от финансовите комисии на Народното събрание и Сената.

Икономистите призовават кандидатурата да не бъде одобрявана, твърдейки, че бившият работодател на Вилерой дьо Гало трябва да го дисквалифицира от участие в избора на управител на институцията, която надзирава френския банков сектор в координация с Европейската централна банка и прилага паричната политика на еврозоната във Франция.

Те критикуват и самия избор на Оланд.

„Не е като президентът да нямаше избор. Възможността да повиши вътрешен кандидат, служител на Централната банка на Франция, който е по-малко изложен на риск от конфликт на интереси и би предоставил най-добри гаранции за компетентност и опит, не бе малка и за пренебрегване“, пише още в писмото.

Не за пръв път бивш банкер заема пост в централна банка, а според някои кариерата в банковия сектор е предпоставка за ръководене на централна банка.

Например, текущият президент на ЕЦБ Марио Драги бе вицепрезидент и управляващ директор на Goldman Sachs International от 2002 до 2005 г. След това той стана управител на Централната банка на Италия, преди да бъде назначен за ръководител на ЕЦБ през 2011 г.

Гуверньорът на Английската централна банка – канадецът Марк Карни, също прекара 13 години в офисите на Goldman Sachs по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
И Чобански от ДПС става.Много добри експерти са заедно с Пеевски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Да вземат Д.Пеевски :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още