IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон и Тръмп са обсъдили по телефона френския цифров данък

Макрон е подчертал, че данъкът върху технологичните гиганти е "предмет на взаимен интерес"

10:48 | 27.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп повиши вчера тон срещу Франция и нейните данъци върху технологичните компании, критикувайки "безразсъдството" на френския президент Еманюел Макрон и заплашвайки с ответни мерки, които ще засегнат френското вино - един от най-емблематичните продукти на френския износ, предаде AFP.

„Франция току-що въведе цифров данък върху нашите големи технологични компании. Ако някой трябва да им наложи такси, това трябва да бъде страната на произход на тези компании, а именно САЩ", написа в Twitter Тръмп вчера. „Скоро ще обявим съществено реципрочно действие след безразсъдството на Макрон. Винаги съм казвал, че американското вино е по-добро от френското", допълни обитателят на Белия дом вчера.

“Винаги съм предпочитал американските вина пред френските, въпреки че не пия вино. Обичам техния аспект. Американските вина са супер", подчерта президентът на САЩ.

Малко след това Белият дом обяви, че Тръмп и Макрон са провели телефонен разговор. В него те са говорили за цифровия данък върху американските технологични компании. Белият дом не съобщи дали темата за френските вина е била обсъждана от двамата лидери, предава БТА.

В петък френското президентство съобщи, че Макрон е подчертал в телефонния разговор с Тръмп, че данъкът върху технологичните гиганти е "предмет на взаимен интерес", а не само "на френски интерес" и е казал, че по този въпрос трябва да се продължи с усилията с цел постигане на "голямо международно споразумение". Срещата на върха на Г-7 в Биариц в края на август ще бъде важен повод за напредък по въпроса, се допълва в съобщението. В него се уточнява, че двамата лидери са говорили и за Иран.

На 11 юли френският парламент прие окончателно въвеждането на цифров данък върху технологичните гиганти, обвинявани в избягване на плащане на данъци.  

Франция твърди, че структурата на световната икономика се е променила и сега се основава на данни, което прави данъчните системи от XX век архаични. Според данни от 2018 г. на Европейската комисия световните технологични компании плащат среден данък от 9,5% спрямо 23,2% за традиционните фирми.

Франция стана първата страна от ЕС, която налага данък, а други държави като Великобритания и Германия обмислят  въвеждането на сходни налози. Франция призовава за европейски дигитален данък, но плановете бяха изоставени, след като четири страни – Швеция, Финландия, Дания и Ирландия, отказаха да ги подкрепят.

Съобщението за данъка се появи в момент, когато преговорите за ограничено трансатлантическо споразумение за индустриални стоки напредват бавно, тъй като САЩ и ЕС спорят за това дали да включат земеделието във финалния документ. Франция е страната, която се противопоставя най-ревностно на отстъпки в областта на селското стопанство. Заплахата на Тръмп да наложи мито от 25% върху износа на европейски автомобили също помрачава преговорите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ABBA
преди 4 години
Защо френските полицаи често се самоубиват:https://***.youtube.com/watch?v=YlSoaUh6LIo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още