Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Малък инвеститор призова RWE да ускори загърбването на лигнитните въглища

Подобно действие може да осигури на германската енергийна компания допълнителни финансови постъпления от 10 до 13 млрд. евро, смятат от Enkraft

Малък инвеститор призова RWE да ускори загърбването на лигнитните въглища

Снимка: Bloomberg L.P.

Малък инвеститор призова германската енергийна компания RWE AG да ускори прехода към чиста енергия, като заяви, че концернът може да удвои пазарната си стойност, като ускори затварянето и отделянето на своите операции с лигнитни въглища, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

Според Enkraft Capital GmbH акциите на RWE могат да поскъпнат до над 61 евро, ако компанията изключи от активите си операциите с лигнитни въглища – най-замърсяващата атмосферата форма на твърдите изкопаеми горива. 

Те вече не са икономически значими, пише в писмо от 6 септември инвеститорът до главния изпълнителен директор и председателя на RWE.

Секторът на изкопаемите горива е под натиск да увеличи ангажиментите си за справяне с изменението на климата, като RWE ще прекрати постепенно генерирането на електроенергия от въглища до 2038 г. - част от целта на германското правителство за декарбонизация на икономиката.

Въпреки че Enkraft е малък инвеститор, фокусиран върху възобновяемата енергия, неотдавнашната кампания на инвестиционното дружество Engine №1 срещу американския енергиен гигант Exxon Mobil Corp. показа как дори малко известните хедж фондове могат да окажат влияние върху големите имена в глобалната енергетика.

Enkraft и преди е участвал в енергийни и активистки кампании. Инвеститорът призова оператора на вятърни паркове PNE AG да приеме конкурентни оферти след предложение за поглъщане от инфраструктурния фонд на Morgan Stanley през 2019 г.

RWE потвърди, че е контактувал с Enkraft и заяви, че „винаги е отворен за обсъждане на бизнес стратегията си с инвеститорите“.

Enkraft също така заяви, че RWE може да си осигури допълнителни финансови постопления от 10 до 13 милиарда евро, ако спре производството на електроенергия  лигнитни въглища.

Въпреки че RWE има един от най-големите портфейли за възобновяема енергия сред европейските енергийни дружества, компанията все още генерира около една четвърт от енергията си чрез лигнитни въглища. През последните години тя беше подложена на критики от инвеститори и екоактивисти за това, че не се ангажира по-сериозно с премахването на изкопаемите горива.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Германия вижда дългата ръка на Русия в оспорваната си изборна надпревара