IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел заплаши Русия със санкции, ако използва "Северен поток" 2 като оръжие

"Нафтогаз" и RWE подписаха споразумение да развиват съвместно зелено водородно производство

16:23 | 22.08.21 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германският канцлер Ангела Меркел потвърди обещанието си да настоява за допълнителни санкции срещу Москва, ако Кремъл използва газопровода „Северен поток“ 2, свързващ Русия с Германия, като „оръжие“, предава Bloomberg.

Тя каза това два дни след като руският президент Владимир Путин засили още повече покачващото се напрежение заради енергетиката с ЕС. Той постави условия за удължаването на споразумението за транзит на газ с Украйна, което е икономическа спасителна линия за бившата съветска република, заплашена от преминаващия под Балтийско море газопровод, който я заобикаля.

„Дадохме да се разбере, че ще предприемем действия в европейска рамка за допълнителни санкции, ако се засилят подозренията, че газопроводът се използва като оръжие“, заяви Меркел на пресконференция в украинската столица Киев в неделя след среща с президента на страната Володимир Зеленски. Споразумението за транзит на газ трябва да бъде удължено след 2024 г. „възможно най-скоро“, допълни тя.

Украинският лидер, който нарече „Северен поток“ 2 „опасно геополитическо оръжие“, заяви, че ангажиментите за удължаване на споразумението са твърде смътни и допълни, че иска по-солидни гаранции.

„Сред всички страни Украйна е изправена пред основните рискове, породени от завършването на „Северен поток 2“, заяви Зеленски.

Газопроводът е в центъра на геополитически сътресения, като САЩ и много страни членки на ЕС заявяват, че проектът дава на Кремъл твърде голямо влияние и засилва зависимостта на Европа от руска енергия, като в същото време превръща притока на газ в оръжие по начин, който може да осакати украинската икономика.

През юли Меркел финализира споразумение с американския президент Джо Байдън, който обеща да оттегли заплахите за строги санкции, ако Германия се ангажира да предприеме действия при зловредна руска дейност. Германия обеща също така помощ на Украйна да развие възобновяемата си енергия.

Недовършена работа

Меркел, която в петък посети и Москва, прави вероятно последните си посещения в Русия и Украйна като канцлер. Тя оставя незавършена работа, след  като използва голяма част от политическия си капитал за прекратяване на конфликта в Източна Украйна и за намаляване на напрежението заради подкрепата ѝ за газопровода под Балтийско море.

На пресконференция с Путин в петък, която показа напрежението между двамата лидери, руският президент постави условия, като заяви, че удължаването на споразумението за транзит на газ ще зависи от увеличаването на търсенето от Европа. Меркел отговори в неделя, като заяви, че ЕС ще продължи да разчита на руския износ и доста след 2024 г.

Доставките за региона бяха намалени два пъти през последните 15 години в моменти на пиково търсене заради финансови и политически спорове между двете бивши съветски републики.

В опит да сепомогне на Украйна да стане по-независима от притока на руски газ украинската енергийна компания „Нафтогаз“ и германската RWE се съгласиха да развиват съвместно зелено водородно производство, съхранение и транспортиране. Освен това двете компании възнамеряват съвместно да проучат бизнес възможности за продажба на украински зелен водород на европейските пазари с внимание върху основните пазари на RWE.

Съобщението в неделя беше направено, след като САЩ и Германия се договориха през юли да насърчат инвестиции за най-малко 1 млрд. долара в т. нар. Зелен фонд, за да подпомогнат прехода на Украйна към по-чисти източници на енергия. Фондът ще бъде и начин за компенсиране на Киев, който събира транзитни такси от притока на газ на територията му, за загубите, които ще настъпят, след като „Северен поток“ 2 започне да пренася руски газ директно до Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Нали Газпром беше държавна компания, бе - алкохoлик, пък сега била само на 25% руска? Нали СП беше политически проект на злата Русия, за да рекетира Европа, пък сега бил европейски? В кои точно находища и кои точно австрийски и немски фирми имат дял? Абе, ти си шизoфреник, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Хааахаха Знаем, знаем . . . И когато СП-2 тръгне и на 100%, ти пак ще си цикаш тука твоите балалайки - че киджията никога не остава на сухо - требва му само една относително функционална ръка и малко въображение . . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 2 години
Вероятно не знаеш, но Меркел вкара СП-2 под енергийните пакети на ЕС. Това значи, че Газпром може да ползва само половината от капацитета. Поне аз не виждам някакво гросмайсторство, победи и пробиви, но щом сте решили да ги намерите, така да е. Колкото до бизнеса той си е изплел кошничката. СП-2 фактически е на 50% на петте западноевропейски фирми и 50% на газпром. От своя страна около 50% от газпром принаадлежат основно на американски и други чужди инвеститори. За русия фактически остават 25%. На всичкото отгоре по този поток ще се доставя газ от находища в които дял имат немски и австрийски фирми. Вярно че в крайна сметка решенията взема путин, но собствеността е чужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Последен гросмайсторски ход от Меркел. Крайния резултат е, че Русия ще продава същото количество газ на ЕС, само че европейците няма да плащат транзитни такси на украинците и руските пионки там. Цените ще се договарят от Германия. Така се прави бизнес, така се правят Мерцедеси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Руснаците са невероятни! Един от тях облякъл хидрокостюм и преплувал 24 километра до Япония за да поиска политическо убежище :" Накануне японское агентство Kyodo сообщило со ссылкой на источники в правительстве, что гражданин России приплыл с острова Кунашир на остров Хоккайдо на севере Японии и попросил политическое убежище. В российском генконсульстве в Саппоро заявили, что японская сторона отказалась предоставить официальную информацию об этом человеке."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
markov
преди 2 години
Абе те Рашъните нъл самовар не можеха да направят , а то излезе че и газопроводите под вода не са им проблем ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
markov
преди 2 години
хахах....само глупости се бълват а до завършването на СП2 остават десетина километра ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Лидер партии ЛДПР Владимир Жириновский предположил, что после отставки канцлер Германии Ангела Меркель может получить работу в России. Об этом он заявил в беседе с радио Комсомольская Правда.Она уходит, в сентябре она в отставке, может быть, какую-то работу еще в России получит. Шредер (немецкий государственный деятель и политик, председатель Совета директоров компании ПАО НК Роснефть прим. Ленты.ру), пожалуйста, бешеные деньги получает, и работа легкая. Так и она может получить какую-то работу, где будет и звучать должность, и хорошие капиталы, предложил варианты трудоустройства канцлеру политик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Eeeх, а ти мечтаеш за 1500 лв....каква несправедливост, а, о.з. старшинка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
чакат я 15 000 еврака пенЦия ... мое да лупа секви глупости ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още