IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маршал Туито начело на Европа: Западните Балкани и възстановяването са приоритет

Словения поема председателството на ЕС от 1 юли на фона на затягането на хватката на властите над медиите в страната и зачестили конфликти с Брюксел

08:42 | 01.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Словения Янез Янша. <em>Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Премиерът на Словения Янез Янша. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Словения поема председателството на Европейския съюз (ЕС) от 1 юли. Страната очертава като свои приоритети възстановяването от коронакризата, бъдещето на Европа, укрепването на върховенството на закона и увеличаването на сигурността и стабилността в европейските съседства.

В програмата на словенското председателство влиза още изграждането на европейски здравен съюз и създаването на орган за готовност и реагиране при извънредни ситуации в здравеопазването, пише онлайн изданието Emerging Europe.

Председателството ще се фокусира и върху повишаване на европейската киберустойчивост и ускоряването на зеления и цифров преход на ЕС.

Председателството на Словения съвпада и с Конференцията за бъдещето на Европа - ръководена от граждани поредица от дебати и дискусии, която ще даде възможност на хората от цяла Европа да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на бъдещата политика. Като председател на Съвета на ЕС Словения ще бъде съпредседател на конференцията.

Рестартиране на процеса за присъединяване на Западните Балкани към ЕС

Едно от ключовите събития на председателството ще бъде следващата среща на върха между ЕС и Западните Балкани, насрочена за есента.

Процесът на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани е спрял през последните 18 месеца, най-вече в случая със Северна Македония. България удържа ветото върху началото на преговорите за присъединяване на страната поради спор по предимно културни въпроси , включително македонския език, който България иска да бъде признат като диалект на българския, а не като самостоятелен език.

На практика България блокира началото на преговорите и с Албания. Словения ще иска да сложи край на конфликта без да се налага да отделя Албания от Северна Македония - нещо, което повечето анализатори смятат, че би било контрапродуктивно, тъй като би могло да увеличи антипатията към ЕС в целия регион.

Присъединяването на Сърбия към ЕС също трябва да започне. Страната не успя да отвори нито една нова глава за преговори през 2020 г.

Маршал Туито като ръководител на ЕС

Премиерът на Словения Янез Янша, станал известен като Маршал Туито заради спорните му туитове по различни въпроси и с цел атака на съперници, е близък съратник на премиера на Унгария Виктор Орбан. През последните месеци Словения сякаш тръгва по пътя на Унгария, като се наблюдава засилен натиск върху медиите, който поставя под съмнение доверието в страната като европейски лидер.

През май Янша оцеля след процес по импийчмънт, подаден от четири опозиционни партии, които го обвиниха в лошо управление на пандемията, атаки към медиите и недостатъчно поръчани ваксини.

Натискът е най-силен върху финансираната от държавата информационна агенция STA. През февруари комуникационният офис на словенското правителство спря плащанията към STA, което мнозина в страната възприеха като атака срещу редакционната независимост на агенцията.

Миналия месец Янша използва Twitter, за да обвини директора на STA Боян Веселинович в сътрудничество в „убийството“ на бившия главен редактор на STA Борут Мешко. Мешко почина от рак през 2010 г.

Според New York Times, след като Twitter спря профила на Доналд Тръмп, Янша е заел неговото място, макар и с много по-малко последователи, и публикува невъздържани съобщения.

Няколко журналистически организации, сред които Репортери без граници, Европейският център за свобода на пресата и медиите, Международният институт на пресата, изразиха безпокойството си от поведението на Янша и се опасяват, че има риск правителството да злоупотреби с шестмесечното председателство, за да възпрепятства усилията за укрепване на свободата на медиите в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още