Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Между пандемията и наводнението: Мудната предизборна кампания в Германия

Нито един кандидат засега не успява да убеди в достатъчна степен избирателите в своята пригодност, пише Франка Велц

Между пандемията и наводнението: Мудната предизборна кампания в Германия

Лашет (вляво), Бербок и Шолц (вдясно). Снимка:  EPA/CHRISTIAN MANG / POOL

Кандидатът на християндемократите Армин Лашет трябва сериозно да се запита дали неговата пасивна предизборна тактика подхожда на ситуацията в Германия, в която мнозина очакват от политиците еднозначни действия, ясни изказвания и конкретни рецепти за справяне с драматичните предизвикателства в близко бъдеще, пише Франка Велц в свой анализ за ARD.

Стратегията на ХДС: Не мърдай, може да сбъркаш

С други думи: всичко това, което досегашната предизборна кампания на християндемократите не предложи. Тя се опитваше да внася успокоение и да омайва избирателите, за да даде колкото може по-малко възможности за атаки на конкуренцията и да ѝ попречи да мобилизира поддръжниците си - т.нар. асиметрична демобилизация. Канцлерката Ангела Меркел в продължение на години успяваше именно с тази стратегия, но тя вече заемаше поста, за който Армин Лашет е кандидат.

Освен това ХДС се излъга в сметките си за предизборното лято - Делта мутацията се оказа истинска изненада. Имунизационната кампания трябваше да върви по-бързо.

Още по темата

Хората трябваше да се върнат от отпуската си отпочинали и доволни, да живеят добре и щастливи в отново отворената Германия и едва ли не автоматично да гласуват за ХДС.

Вместо това на редица места цари недоволство от набързо въведените от
правителство изисквания за завръщащите се от чужбина, наложени с цел ограничаване на разпространението на вируса в страната. А царят и тревоги за предстоящата есен в пандемията. След тежките наводнения в Германия Лашет така и не успя да се наложи като добър кризисен мениджър.

Зьодер оказва натиск

От посестримата партия ХСС, чийто председател Маркус Зьодер може би тайничко не се е отказал от идеята за канцлерската кандидатура, настояват от седмици за промяна в стратегията. Зьодер иска повече активност, по-силна мобилизация и изпреварваща предизборна кампания, а не такава, която да се базира на грешките на другите.

Но оттам не следва непременно, че консерваторите могат да възвърнат старите си силни позиции в допитванията - много от хората са уморени от пандемията и през последните 18 месеца видяха, че успешните кризисни мениджъри днес могат да не се справят толкова добре утре.

Безгрешният Шолц помага съвсем малко на СПД 

Вицеканцлерът Олаф Шолц, който е кандидат за канцлерския пост от Социалдемократическата партия и нейният кандидат – Олаф Шолц, пък имат друг проблем - трябва да запълнят пропастта, която зее между високото одобрение за него самия и ниската подкрепа, които социолозите отчитат за партията му. Шолц трябва да убеди германците, че може да запълни и още една празнина - тази, която Ангела Меркел ще остави.

Макар до момента той да не е допуснал грешки в кампанията си, в сравнение с Лашет и кандидатката за канцлерския пост на Зелената партия Аналена Бербок, Шолц трябва да положи усилия, за да се наложи до септември като опитен политик, да покаже, че има лидерски умения и да убеди много повече хора действително да гласуват за социалдемократите. Ако преди му се присмиваха за стоическата му последователност в желанието да стане канцлер, сега вече тази хипотеза не изглежда толкова абсурдна. Но дали ще се стигне дотам, е друг въпрос.

Зелените са разколебани

Зелените пък ни най-малко не се представиха добре до момента в предизборната кампания, за което са си виновни сами, както тяхната кандидатка Бербок признава и открито. Който се вслуша внимателно в Зелените, може да остане с впечатлението, че вече за партията е най-важно да се класира втора през есента, защитавайки максимално твърдо собствените си политики. Покрай наводненията в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Райнланц-Пфалц темата за защитата на климата отново попадна в центъра на общественото внимание.

Зелените действат под мотото: ако обществото не иска промени, рискува да загуби много. Лекотата от пролетта е останала в миналото, сега девизът изглежда е: повече контрол, говорене за теми, а не за личности, и най-вече - никакви грешки занапред.

Самоуверените либерали от СДП

В сравнение със Зелените либералите от Свободната демократична партия демонстрират самоувереност. Те се чувстват добре в ролята, която са си избрали - на надзорници на правителството по време на пандемията. Роля, в която не са допускали големи грешки. Посланията, които отправя с изказванията си партийният лидер Кристиан Линднер, са красноречиви: имайте предвид, че без нас през есента няма да стане нищо.

Теоретично СДП би могла да участва в много управленски комбинации: както заедно със социалдемократите и Зелената партия, така и в комбинация с консерваторите и Зелената партия или пък в т.нар. "Германска коалиция", включваща консерватори, социалдемократи и либерали, затова и самочувствието им не е без основание.

Проиграните шансове

Предизборната кампания за предстоящите парламентарни избори можеше да бъде най-вълнуващата от години. Забележителна личност като Ангела Меркел, която да застане начело на консерваторите, няма. Всички партии трябва да успеят да убедят избирателите си в способността им да управляват в ерата след Меркел - както в персонален план, така и като сдържание. Големите теми са достатъчно: промените в климата, последствията от пандемията, осигуряването на приемливи цени на жилищата, дигитализацията, образованието, социалната справедливост. Те създават достатъчно пространство, за да бъдат разгърнати визии. Но в центъра излезе дребнотемието - плагиатствата, разкрасяванията, смехът, грешките, неувереността.

Сега предизборната борба навлиза в решаваща фаза и може би партиите ще изпълнят своето отдавна нарушено обещание, че най-накрая ще стане дума за сериозни теми и съдържание. А на избирателите би трябвало да се пожелае да са максимално честни, тъй като в края на крайщата те ще трябва да решат на кого да се доверяват за важните решения в бъдеще.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
michaelis23 до: michaelis23
преди 5 месеца
както кааше Ленин .... " У нас Есть такая партия! " .... https://wwwW..afd.de
0
 
1
 
2
michaelis23 до: michaelis23
преди 5 месеца
https://***.afd.de
0
 
1
 
1
преди 5 месеца
не виждам Алтернатива за Германия, ам то нормално кат глеам преписвача ....

Още от Европа
Естония, Унгария и Полша спъват бързото въвеждане на 15% корпоративен данък в ЕС