IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: "Стабилните" рейтинги в Европа са изправени пред нарастващи рискове

Част от тях се дължат на ограничения напредък по структурните реформи

09:55 | 18.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Рейтинговата агенция Moody's заяви, че рейтингите на страните от еврозоната вероятно ще останат стабилни през 2016-2017 г., но замиращата фискална консолидация, ограниченият напредък по структурните реформи и нарастващите политически рискове ограничават потенциала за подобрение и създават дългосрочни рискове, съобщава Ройтерс.

Изявлението на рейтинговата агенция идва, след като председателят на Европейската централна банка Марио Драги в четвъртък предупреди европейските лидери, че само паричната политика няма да бъде достатъчна за бърз старт на икономиката и че правителствата трябва да свършат работата си, натискайки за налагането на структурни реформи.

Дълговото бреме остава упорито високо, докато в същото време процесът на намаляване на задлъжнялостта е възпрепятстван от комбинация от малък растеж и слаба инфлация с ограничен напредък по структурните реформи както на национално ниво, така и на ниво еврозона.

„Предвид слабата инфлация и намалената структурна консолидация Moody's очаква много постепенно намаляване на нивата на държавния дълг на страните от еврозоната до 2020 г.“, заяви рейтинговата агенция.

Потенциалният изход на Великобритания от Европейския съюз може да създаде допълнително пречки за реформи в рамките на ЕС и на еврозоната, добави рейтинговата агенция.

Очаква се растежът в еврозоната да бъде около 1,5% от БВП през 2016 г., твърди Moody's.

Бежанската криза е друг източник на разединение в еврозоната, като нарушава капацитета на валутния съюз за поемане на шоковете, повишавайки политическите напрежения във и между страните членки, коментира още Moody's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още