IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Ирландия може да се върне на международния капиталов пазар в края на 2012 г

Безработицата все още е твърде висока, производството е бавно, но сигналите сочат, че Ирландия въври в правилната посока, заяви главният икономист на МВФ

20:27 | 27.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Ирландия може да се върне на международния капиталов пазар в края на 2012 г

Ирландия вероятно ще може отново да получава кредити от международните пазари в края на 2012 г. или в началото на 2013 г., прогнозира днес главният икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Оливие Бланшар, цитиран от Ройтерс.

"Напълно съм уверен, че по пътя, по който вървите, в края на 2012 г., първата част на 2013 г., ще можете да се върнете на пазара на облигации при сравнително малък спред", каза Бланшар пред медиите, след като изнесе реч пред ирландски студенти.

"Ирландия обърна тенденцията. Безработицата все още е твърде висока, производството е бавно, но сигналите сочат, че въври в правилната посока", отбеляза икономистът.

Взетите решения на приключилата в ранните часове на днешния ден извънредна среща на високо равните на лидерите от ЕС в Брюксел са "огромен напредък" по пътя към глобалното и трайно уреждане на дълговата криза в еврозоната, със задоволство заяви днес ирландският финансов министър Майкъл Нунан.

"Това е всеобхватно споразумение, което включва всички важни точки", заяви Нунан. "Това ме кара да се чувствам уверен, че не става дума за поредното натъкмяване, а за огромен напредък към решение", допълва ирландският финансов министър.

Заради влошените си държавни финанси и под натиска на пазарите Ирландия бе принудена да приеме миналата година план за подпомагане на стойност 85 млрд. евро, изработен от ЕС и Международния валутен фонд и целящ най-вече да спаси банковия сектор, който бе изпаднал в тежка криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още