Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

На света му свърши и... синьото

Холандският производител Akzo Nobel не може да получи основни съставки за производство на бои

На света му свърши и... синьото

Снимка: Bloomberg

На холандския производител на бои Akzo Nobel му свършват съставките за някои нюанси на синия цвят, което е поредният резултат от прекъсванията в световните вериги на доставки, разпространили се сред производителите, съобщава Bloomberg.

“Има един основен цветен нюанс, който се получава изключително трудно“, каза главният изпълнителен директор Тиери Ванланкер в интервю в сряда след публикуването на отчета за тримесечието. „Това създава абсолютен хаос“, посочва той.

В допълнение на синия оттенък Akzo Nobel има проблеми с набавянето на ламарината, която се използва за производство на металните кутии за бои, което принуждава базираната в Амстердам компания да доставя празни кутии за пълнене от една страна в друга. Компанията посочи и форсмажорни обстоятелства при някои бои за външно боядисване, тъй като съставка, нужна за да станат водоустойчиви, не е налична.

Пукнатите във веригите на доставка, които предизвикаха безпорядък сред индустриите, повишават цените и генерират недостиг на някои основни продукти за домакинството. Производителите на бои, които обикновено разчитат на стотици съставки и химикали, предупреждават от месеци за по-високите разходи и логистични проблеми.

По-рано в сряда Akzo Nobel заяви, че спираловидните разходи и недостигът на материали ще продължи до средата на следващата година.

Макар че търсенето се възстановява до нивата от 2019 г., след като някои страни явно оставят най-лошото от пандемията зад гърба си, внедреният капацитет за производство на суровини си остава същият, каза Ванланкер.

„Реално няма причина тази огромна паника да се случва“, каза главният изпълнителен директор. „Това би трябвало да е преходна ситуация, на която да е нужно шест до девет месеца, за да се върне към нормалността, но няма фундаментална причина защо би имало продължителен дисбаланс между търсенето и предлагането“, посочи той.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева
Още по темата: Европа Akzo Nobel

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
важното е че белоТо никога нема да свърши.... изродиии!

Още от Европа
Банките не послушаха предупрежденията за кредитите си. И ще си платят за това