IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 45% от децата в България са в риск от бедност

Европарламентът ще призове държавите от ЕС да поставят децата като приоритет в политиките си

15:00 | 20.11.15 г.
Над 45% от децата в България са в риск от бедност

45,2% от българските деца живеят в риск от бедност и социално изключване, което определя бъдещето им. Това посочва Евростат в своя последен доклад за ситуацията през 2014 година.

Темата ще бъде продължена и през следващата седмица, когато европейските депутати ще дискутират доклад, насърчаващ държавите в ЕС да се борят с проблема, който се влошава в последните години, съобщават от пресцентъра на Европейския парламент.

Децата трябва да станат приоритет в политиките на държавите от общността, е записано още в документа. Властите трябва да гарантират достъпа на децата до образование, здравеопазване и други услуги, като един от начините е да бъдат осигурени работни места, балансирано хранене и адекватна жилищна политика.

Данните на европейската статистическа служа показват, че рискът от бедност присъства във всяка държава от общността. Едно на всеки четири (27,7%), или 26 млн. деца, (на възраст под 18 години) в ЕС живеят в риск от бедност и социално изключване през 2014 година.

Най-притеснителна е ситуацията в Румъния, където малко над половината (51%) от децата живеят с тези рискове. България е на второ място, а след нас се нарежда Унгария, където 41,4% от децата са в риск от бедност.

На обратния полюс са Скандинавските държави, където рисковите групи са под средното за ЕС. В Дания под заплахата от бедност и социално изключване живеят 14,5% от децата, процентът във Финландия е 15,6 на сто, а в Швеция – 16,7 на сто.

Един от сериозните проблеми, свързани с риска от бедност, е лошото хранене на децата. По данни на УНИЦЕФ от 2008 година насам броят на децата, които не могат да си позволят пълноценно хранене, в Естония, Гърция и Италия се удвоява. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още