IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за сделка в САЩ дадоха силен тласък на европейските борси

Секторът на пътуванията и развлеченията се представи най-силно на Стария континент

20:26 | 11.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията във вторник с ръст, тъй като надеждите на инвеститорите за сделка в САЩ по пакета от мерки за стимулиране на икономиката взеха превес над притесненията заради засиленото напрежение между САЩ и Китай, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с ръст от 1,7%, а всички сектори и големи борси се озоваха на зелена територия. Автомобилният сектор прибави 4,4% към стойността си, след  като Китай обяви ръст на продажбите на коли през юли. Но книжата на компаниите от сектора на пътуванията и развлеченията се представиха най-добре на Стария континент с повишение от 4,5%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 напредна с 1,71% и завърши сесията във вторник на ниво от 6154,34 пункта. Германският DAX нарасна с 2,04% до равнище от 12 946,89 пункта. Френският CAC 40 се повиши с 2,41% до ниво от 5027,99 пункта.

Нагласите за поемане на риск от двете страни на Атлантическия океан бяха стимулирани от очакванията за предстояща сделка по пакета от мерки за стимулиране на американската икономика. Губернатори както от Републиканската, така и от Демократическата партия критикуваха в понеделник изпълнителните заповеди на президента Доналд Тръмп за помощта за преодоляване на коронавируса като твърде скъпи за щатите, които вече изпитват затруднения с разходите заради пандемията.

Финансовият министър Стивън Манучин и председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси изразиха желание да се върнат на масата на преговорите с надеждата да договорят нов пакет от федерална помощ. Манучин намекна, че сделката може да бъде постигната до края на седмицата.

Нагласите бяха подкрепени и от твърдението на руския президент Владимир Путин, че страната му е получила регулаторно одобрение на първата в света ваксина срещу COVID-19. Макар че има скептицизъм дали Русия е разработила безопасна ваксина толкова бързо, новината предизвика оптимизъм сред инвеститорите за надпревара за ваксина.

Ръстовете на европейските пазари следват тези в цял свят, тъй като инвеститорите изглеждат невъзмутими от съобщенията в понеделник, че Китай е наложил санкции на 11 американски граждани, сред които сенаторите Тед Круз, Марко Рубио, Том Котън, Джош Хаули и Пат Туми.

Великобритания обяви във вторник най-големия тримесечен спад на заетостта от над десет години, като 220 хил. души по-малко са работили между април и юни в сравнение с първото тримесечие.

Лошите данни на Острова обаче бяха компенсирани от допитването на ZEW, което  показа, че нагласите на инвеститорите в Германия са се повишили повече от очакваното през август, отразявайки надеждите, че най-голямата икономика в Германия е напът да се възстанови, отбелязва Ройтерс.

На корпоративния фронт цената на акциите на германската туристическа компания Tui скочи с близо 10%, което я изстреля на върха на Stoxx 600 на фона на по-широкия ръст на акциите на туристическите компании. Същевременно книжата на Vestas Wind Systems поскъпнаха с над 9%, след като компанията не отговори на прогнозите за печалбата си, но възстанови предвижданията си за цялата година.

Книжата на собственика на Holiday Inn, InterContinental Hotels поскъпнаха с 4,8%, тъй като компанията видя някои „много ранни“ признаци на възстановяване на търсенето, но печалбата й се е сринала с 82% през първото полугодие на 2020 г.

Цената на акциите на германската онлайн верига на дрехи Zalando нарасна с 1,9%, след като тя обяви, че приходите й от продажби са нараснали над два пъти.

На дъното на европейския индекс на сините чипове цената на акциите на минната компания Centamin намаля с над 7% след забавяне на спот цената на златото.

От 240-те компании в Stoxx 600, които са обявили отчетите си за второто тримесечие до момента, 60,4% са надминали очакванията на анализаторите, сочат данни на Refinitiv от Eikon. В обикновено тримесечие половината от компаниите надминават очакванията.

Дефанзивни сектори като недвижимите имоти, комуналните услуги, здравеопазването и храните и напитките, смятани за по-стабилни по време на икономическа криза, отбелязаха по-малки ръстове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още