Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Най-големите британски банки ще преминат през стрес тестове с дълбока рецесия

Банките ще трябва да представят на АЦБ за одобрение и планове за непредвидени ситуации след Brexit

Най-големите британски банки ще преминат през стрес тестове с дълбока рецесия

Снимка: Архив Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) ще подложи най-големите британски кредитори на стрес тестове, включващи дълбок икономически срив и остро обезценяване на паунда, докато страната се подготвя за влиянията вследствие на излизането от Европейския съюз (ЕС), съобщава Bloomberg.

Британското производство потъва с 4,7% през първата година, включена в стрес тестовете от 2017 г. на седем британски банки, сред които са HSBC и Barclays. По-негативният сценарий включва 32-процентов спад на паунда спрямо долара и инфлация от 5% до края на 2018 г.

Макар че АЦБ не споменава Brexit директно в сценариите по стрес тестовете, публикувани в понеделник, тя казва, че финансовата стабилност ще бъде повлияна от системността на този процес. От банките бе поискано и да представят на регулатора планове за непредвидени ситуации след Brexit за одобрение.

Още по темата

Министър-председателят Тереза Мей планира да задейства плановете за излизане в сряда в писмо до останалите лидери на ЕС.

Другите кредитори в тазгодишните тестове са Lloyds, Nationwide Building Society, Royal Bank of Scotland, Santander U.K. и Standard Chartered. Седемте институции формират около 80% от дължимите кредити на банките, следени от Органа за пруденциален надзор към АЦБ.

Макроикономическите стрес тестове тази година покриват пет години до 2021 г. Те отразяват оценката на АЦБ, че глобалните рискове са „високи и са нараснали в известна степен през последната година“, а „основните местни уязвимости до голяма степен са останали без промяна“ спрямо стрес тестовете през миналата година.

Поради това стремителният спад в световния брутен вътрешен продукт е -2,4% в тазгодишните тестове. Макар че свиването на британската икономика е малко по-силно от това в прегледа през 2016 г., влиянието на безработицата е същото – повишение до 9,5%.

Без конкретно да говори за Brexit, АЦБ отбелязва, че устойчивостта на британската финансова система зависи отчасти на стандартите, налагани на други места. Според АЦБ стандартите в други юрисдикции трябва „минимум“ да „са в съответствие с приетите общи международни основни стандарти“.

Стрес тестовете през 2017 г. са първите, които ще включват „проучвателен“ сценарий освен годишния цикличен сценарий. Новият елемент има за цел да оцени устойчивостта на системата към рискове, които може да не са „ясно свързани“ с финансовия цикъл, сочи АЦБ.

Резултатите от годишните тестове ще бъдат публикувани през четвъртото тримесечие.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Преговорите за Brexit сложиха край на ралито на европейските борси