IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необслужваните кредити могат да донесат голямо главоболие на Турция

Страната ускори кредитирането с цел да подпомогне бизнеса в кризата

16:57 | 12.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:Nicole Tung/Bloomberg</em></p>

Снимка:Nicole Tung/Bloomberg

Необслужваните кредити могат да се превърнат в голямо главоболие за турските банки, когато кредитната експанзия се забави, предупреди Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), цитирана от Bloomberg.

„Проблемът с лошия дълг е като слон в стаята“, коментира Роджър Кели, базираният в Истанбул регионален икономист на ЕБВР. Според него бумът на новоотпуснати кредити увеличава вероятността от поемане на по-рискови клиенти и означава, че много от заемите са все още сравнително нови.

Турското правителство разчита силно на банките, особено на държавните, за да ускори кредитирането в подкрепа на икономиката, след като началото на пандемията с коронавирус влоши и без това лошите перспективи за финансите на страната.

За да се справи с очакваното увеличение на отпуснатите кредити, ЕБВР предлага създаването на компания за управление на активи, която да придобива лоши заеми. Базираният в Лондон кредитор, който обеща да увеличи заемите, деноминирани в лири, и предостави подкрепа за над 13 милиарда долара в страната през последното десетилетие, заяви, че е готов да инвестира с цел повишаване качеството на активите на банките.

Въпреки валутната криза и засилилото се преструктуриране на дълга с цел подпомагане на бизнеса, засегнат от мерки за ограничаване на Covid-19, необслужваните заеми като процент от общия кредит намаляват до 4,1% в края на август от 5,3% през януари, според данни, събрани от банковия регулатор.

турция турция

Въпреки това повече заеми може да останат необслужени, тъй като растежът на кредитите се нормализира, лихвените проценти се увеличават и правителството отмени стимулиращи мерки.

Турската лира се обезцени с 25% през тази година, което е най-големият за развиващите се пазари спад в цената  след бразилската валута.

ЕБВР прогнозира турският брутен вътрешен продукт да се свие с 3,5% през 2020 г. и отново да нарасне с 5% през 2021 г., когато се очаква потреблението, туризмът и транспортът да се нормализират.

Според банката намаляването на мерките ще подкрепи износа на страната. ЕБВР предупреди, че при втора вълна от коронавирус или при други рискове ще преразгледа своята прогноза.

 „Паричната политика остава твърде хлабава, реалният лихвен процент все още е отрицателен, което е доста необичайно за държава, зависима от чуждестранен капитал“, заявяват от ЕБВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още