Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Нидерландия плаща на Дания 100 млн. евро за ВЕИ схема, за да избегне неустойки

Страната изпитва затруднения за постигане на индивидуалните цели в плана на ЕС относно дела на възобновяемата енергия от общия енергиен микс

Нидерландия плаща на Дания 100 млн. евро за ВЕИ схема, за да избегне неустойки

Снимка: Pixabay

Нидерландия се съгласи в петък (19 юни) да плати на Дания 100 млн. евро като част от споразумение, което ще позволи на правителството на страната да декларира поне 8 TWh датски излишък на електроенергия от възобновяеми източници, в опит да постигне целта си относно нисковъглеродната програма на Европейския съюз (ЕС), съобщава Euractiv.

Според проучванията на ЕС за развитието на чиста енергия в Европа Нидерландия е сред най-слабо представящите се страни, когато става въпрос за постигане на специфични за всяка страна показатели за 2020 г.

Предполага се, че холандците ще достигнат целта от 14-процетен дял на възобновяемата енергия от националния енергиен микс до края на годината, но данните на Евростат за 2018 г. - последната година, за която има статистика - показват, че само 7,4% от брутното крайно потребление на енергия е от ВЕИ. 

Още по темата

Правителството потвърди миналата седмица, че проектите за биомаса, водноелектрическа енергия, слънчева и вятърна енергия, които в момента се реализират, няма да са достатъчни за нужното наваксване, поради което Нидерландия подписва споразумение с Дания, което трябва да ѝ помогне да избегне милиони евро неустойки.

„Установих, че въпреки всички допълнителни усилия и ускоряването на въвеждането на възобновяемата енергия, целта вероятно няма да бъде постигната през 2020 г.“, заяви министърът на климата Ерик Вибес в писмо до парламента.

Страните, които изостават по отношение на целите на ЕС, могат да прибегнат до креативното отчитане на усилията за защита на климата, за да постигнат своите цели, известно като статистически трансфер. Включен в Директивата на ЕС за ВЕИ, този метод позволява на държавите членки да обменят излишък от статистически данни за чиста енергия за финансова компенсация.

Все пак статистическите трансфери са допустими само при положение, че продаващата страна е достигнала своите междинни планове за използването на ВЕИ. Директивата е съсредоточена върху насърчаването на мащабните инсталации за производство на енергия от ВЕИ, като има и изискване за минималното потребление на възобновяема енергия в сградите.

Люксембург, който изпитва особено големи трудности за увеличаване на капацитета на ВЕИ поради малката си територия, беше първата страна, която се възползва от тази опция през 2017 г.

Великото херцогство плати на Литва около 10 млн. евро, след което сключи подобно споразумение и с Естония на аналогична цена. Двете сделки трябва да гарантират, че Люксембург ще постигне целта си относно ВЕИ.

Вибес заяви в писмото си, че „компенсацията от 12,50 евро на MWh е по-ниска от тази при подобни споразумения, сключени от други европейски държави членки. Комбинацията от фиксирана цена и гъвкаво количество гарантира, че разходите за статистически трансфер остават ограничени.

Ако въпросните 8 TWh от статистиката за чиста енергия не са достатъчни, за да подпомогнат усилията на Нидерландия, страната е готова да закупи още толкова на подобна цена. Ако все пак се наложи, нидерландското правителство ще трябва да информира Дания до средата на 2021 г., ако иска да се възползва от тази опция.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
1
 
1
преди 11 месеца
И как точно се връзват понятията "чиста енергия" и "биомаса"? По тая логика ромoвете от незаконното гeто около Факултето се топлят с чиста енергия ли - като изпоизсякоха и изгориха половината Западен парк? Цели държави ще бъдат принудени да избират: или да плащат огромни неустойки на някакви рекетьори еврочиновници, или да стоят без ток, или да внасят на високи цени? Кога ли европейците ще проумеят, че ЕС е гибелен за Европа?В това време останалият свят си бичи яката нефт, газ и въглища и се смее на евроидиoтите !!!

Още от Европа
Dax достигна нов рекорд