IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия ще изтегли 50 млрд. долара от своя суверенен фонд за възстановяване

Това показва, че правителството вижда по-голяма нужда от фискална подкрепа през цялата година, коментират анализатори

18:53 | 11.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Норвегия разчита на своя суверенен фонд в размер на 1,3 трилиона долара повече от всякога, тъй като страната увеличава разходите, без да се обръща към пазарите на облигации, за да осигури икономическа помощ заради пандемията, пише Bloomberg.

Правителството на премиера Ерна Солберг, изправящо се пред избори през септември, повишава така наречения структурен ненефтен фискален дефицит за тази година до 403 млрд. крони, или почти 50 млрд. долара. Тегленията като дял от най-големия фонд за богатство в света ще достигнат 3,7%, в сравнение с прогнозата на централната банка за 3,3%.

„Това показва, че правителството вижда по-голяма нужда от фискална подкрепа през цялата година“, каза анализаторът на Handelsbanken Мариус Гоншолт Хов.

Фондът за богатство, изграден върху приходите на Норвегия от петрол в Северно море, предпази най-богатата скандинавска икономика от най-лошата пандемия. Интензивността на изтеглянията от правителството от фонда принуди гигантския инвеститор да започне да ликвидира активи миналата година, отбелязвайки исторически момент за Норвегия.

Оттогава фондът генерира почти рекордна възвръщаемост, когато пазарите се възстановиха.

„Фискалната суперсила на Норвегия даде възможност за бърза и мащабна подкрепа по време на пандемията, намалявайки икономическия удар от вируса. Предизвикателството сега е да се приспособят мерките, така че икономиката да се върне към работа“, коментира скандинавският икономист Йохана Жансон.

Брутният вътрешен продукт, който се приспособява към норвежката петролна и офшорна индустрия, се очаква да нарасне с 3,7% тази година след свиване с 2,5% през 2020 г., заяви финансовото министерство.

норвегия норвегия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още