IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкият инвестиционен фонд преосмисля вложенията си в Русия

Най-големият държавен фонд в света притежава руски акции за 3,6 млрд. долара и облигации за 4 млрд. долара

15:07 | 24.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Норвежкият инвестиционен фонд преосмисля вложенията си в Русия

Държавният инвестиционен фонд на Норвегия, които със своите активи за 890 млрд. долара е най-големият в света, преоценява своите вложения в Русия, след като Европейският съюз (ЕС) обяви, че ще разшири обхвата на санкциите срещу Москва, предава Bloomberg.

Норвежкото правителство, въпреки че не е член на ЕС, съобщи, че е в готовност да преразпредели вложенията на фонда с цел приспособяване към променящия се геополитически климат.

Към края на 2013 г. фондът притежава руски акции за 3,6 млрд. долара и корпоративни облигации на компании, измежду които Transneft, Lukoil International Finance и Rosneft Finance, и държавни ценни книжа на стойност 4 млрд. долара, разкриват данните от годишния отчет на фонда.

Най-големият инвеститор в акции в Европа, към който Норвегия пренасочва приходите от продажбата на петрол и природен газ, през първото тримесечие вече изпита на гърба си негативния ефект от ескалиралия конфликт между Украйна и Русия.

Фондът изгуби 9,7% от инвестициите си в руски държавни ценни книжа. За периода общата възвръщаемост бе за 1,7%, или 78 млрд. крони (13 млрд. долара).

Миналата седмица САЩ наложиха санкции върху определени руски банки и компании в секторите отбрана и енергетика, измежду които и Роснефт. Към края на 2013 г. Държавният инвестиционен фонд на Норвегия притежава 0,6% от акциите на най-голямата петролна компания в Русия.

Вчера Европейската банка за възстановяване и развитие съобщи, че прекратява инвестициите си в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още