IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да забрани инвестициите в нови ценни книжа на руски държавни банки

Обмисля се на финансовите институции да бъде забранено и да листват нови емисии на европейските борси, разкрива FT

13:25 | 24.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС може да забрани инвестициите в нови ценни книжа на руски държавни банки

Европейският съюз се подготвя да забрани на европейците да купуват нови акции или облигации, емитирани от най-големите руски банки. 

Мярката е част от новия кръг по-строги санкции, които може да бъдат наложени по-късно днес на Русия, съобщава Financial Times, цитиран от MarketWatch. 

Санкциите се очаква да бъдат по-всеобхватни от мерките, обявени от САЩ миналата седмица, които бяха насочени само към две руски банки – Газпромбанк и Внешекономбанк.

Съветът по външната политика на Европейската комисия обяви по-рано през седмицата, че работи върху мерки, свързани с достъпа до капиталовите пазари. Очаква се предложението на Съвета да бъде представено днес.

Санкциите биха могли да възпрепятстват лица от страни членки на ЕС да инвестират в акции, облигации или „подобни финансови инструменти“ с матуритет над 90 дни и емитирани от руски държавни финансови институции, показва документът, до който се е добрал FT.

В допълнение на руските държавни банки ще бъде забранено да регистрират за търговия нови ценни книжа на европейските борси и няма да могат да набират капитал на тях от неевропейци.

Индексът на водещите руски компании MICEX спада с 0,4% до 1 401 пункта, като банките търпят загуби. Акциите на ВТБ Банк се понижават с 1,9%, а тези на Сбербанк Россия – с 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още