IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов импулс за Saab

Шведският автоконцерн спечели малко време, след като един от китайските инвеститори предостави мостов кредит

18:11 | 13.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Saab все още може да бъде спасена.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Saab все още може да бъде спасена. Снимка: Ройтерс

Изпадналият във финансова криза шведски автомобилен производител Saab получава свежи постъпления от Китай, с които ще изплати заплатите на служителите си и с това ще спечели време срещу заплашващия го фалит. Както обяви самата компания в Тролхетан, китайската автомобилна компания Youngman е предоставила „мостово финансиране“, с което Saab да плати заплатите на своите 3500 служители, предаде Ройтерс.

Говорителят на компанията Гунила Густавс не уточнява точната сума на кредита, но според нея парите от ще пристигнат при шведите най-късно в края на следващата седмица. По данни на икономическия вестник Dagens Industri сумата е 100 млн. крони (11 млн. евро). 

Youngman, заедно с големия автомобилен дилър Pang Da, обеща на Saab като бъдещ главен акционер в дългосрочен план да влее около 245 млн. евро.

Още преди две седмици Youngman обеща да предостави в краткосрочен план 640 млн. крони (70 млн. евро), но парите така и не дойдоха в Швеция. В четвъртък Dagens Industri пише, че китайската компания е станала по-предпазлива, тъй като през септември Saab влезе в процедура на защита от фалит. Истинската причина за колебанието на инвеститорите може да бъде натиск от страна на китайското правителство. То вече обяви неколкократно, че няма да позволи нови инвестиции, ако двете китайски компании не получат права и върху интелектуалната собственост.

Влизането на двамата китайски инвеститора в силно задлъжнлята шведска компания се приема за последен шанс Saab да бъде спасена, без да обявява несъстоятелност.

От половин година в южния шведски град Тролхетан не се произвеждат автомобили заради липсата на пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още