IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият щам на COVID-19 във Великобритания оцвети в червено европейските борси

Банките се представиха най-зле в търговията на Стария континент в понеделник

20:12 | 21.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските пазари завършиха сесията в понеделник със значителни понижения, а инвеститорите наблюдаваха бързо разпространяващия се нов вариант на коронавируса, който затвори голяма част от Великобритания, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 2,3%, а банките отписаха 3,6% от стойността си и поведоха загубите. Всички сектори и големи борси се озоваха на негативна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 1,73% до ниво от 6416,32 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 2,43% до равнище от 5393,34 пункта. Германският DAX отбеляза спад от 2,82% до 13 246,30 пункта.

Трейдърите наблюдаваха с безпокойство мутацията на новия COVID във Великобритания, която доведе до строга блокада в Лондон и други части на Югоизточна Англия и до отмяна на разрешението членове на домакинства да се събират за коледните празници.

Смята се, че щамът се предава с до 70% по-лесно от първоначалния вариант на заболяването. Световната здравна организация съобщи, че до момента щамът е бил установен в Дания, Холандия и Австралия.

Това стана причина редица страни в Европа и други части на света да блокират пътуванията от Великобритания. Франция, Германия, Италия, Ирландия и Холандия забраниха полетите от Великобритания, както и Канада и Израел.

Положението може още повече да усложни преговорите за Brexit. Великобритания и ЕС остават в безизходица по търговските си отношения след Brexit с наближаването на крайния срок на 31 декември, защото спорове по проблеми като риболова спъват преговорите.

Паундът отбеляза рязък спад спрямо долара от 1,32% до 1,3345 долара.

Книжата на круизния оператор Carnival поевтиняха с над 5%, а цената на акциите на услугата за резервации Trainline отписа над 10% от стойността си.

Книжата на петролните компании BP и Shell също поевтиняха с около 5% в края на търговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още