IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Белгийците и германците плащат най-големи данъци

В Чили, Нова Зеландия и Мексико пък дават най-малка част от заплатите си на държавата

19:30 | 11.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Белгийците, които нямат деца, не са семейни и получават средната за страната заплата, плащат средно най-големи данъци, следвани от германците. Това сочат данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), публикувани днес и цитирани от ДПА.

Работещите в Чили, Нова Зеландия и Мексико пък дават най-малка част от заплатите си на държавата, пише БТА.

Така нареченият данъчен клин (разликата между заплатата преди и след облагане с данъци - бел. ред.) в Белгия достига 54 процента, 49,4 процента в Германия, 48,2 процента в Унгария и 48,1 % във Франция. 

Чилийците плащат едва 7 процента, новозеландците - 17,9 процента, а мексиканците - 20,1 процента.

Данъците върху трудовите доходи на средния трудещ се в страните от ОИСР през 2016 г. са продължили да се понижават, отчитайки спад за трета поредна година - до 36 на сто от разходите за труд.

"Намаляването на данъчния клин, отчитано от 2013 година, отчасти се обяснява с реформите, въведени в някои страни с цел намаляване на данъците върху трудовите доходи", посочва докладът. Организацията посочва Белгия и Австрия като страни, където показателят се е понижил силно през 2016 г. заради тази тенденция.

Единствено в Гърция данъчният клин е нараснал с над един процентен пункт - с 1,06 на сто, което се дължи на едновременното увеличаване на личния подоходен данък и вноските за социално осигуряване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още