IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окупацията на Лондонската фондова борса или какво искат 99%?

Между 3 000 и 5 000 души протестираха в Лондон срещу орязването на публични разходи и като част от глобалното движение и окупации

10:20 | 17.10.11 г.
<p>
	<em>Снимка: Ива Александрова</em></p>

Снимка: Ива Александрова

От: Ива Александрова

“Ние сме 99%”, “Ние сме мирни и силата ни е в бройките ни”, “Неолиберализмът е отвратителен, да опитаме нещо ново” бяха сред посланията, с които протестиращите се събраха в събота на площада пред катедралата “Св. Павел” в центъра на Лондон.

Между 3 000 и 5 000 души дойдоха на площада в мащабен протест, целта на който е да окупира Лондонската фондова борса в рамките на глобално движение за истинска демокрация, обръщайки внимание на социалната и икономическа несправедливост в Англия и по света.

Кои са организаторите?

Според уебсайта на окупацията (http://occupylondon.org.uk/) протестът е свикан от UK Uncut - гражданска организация, която се противопоставя на правителствените мерки за орязване на публичните разходи, интернет активитистите Anonymous, Лондонското крило на Испанското движение 15М (което започна на 15 май и постави началото на серия от окупации на публични места в Испания и цяла Европа) и други. Тези протести обаче се характеризират с това, че нямат изявен лидер или организация, нито ясно дефинирани цели и методи за постигането им.

Участниците са от всякакви професии и убеждения, от семйства с малки деца до пенсионери, но основно млади хора.

Срещу какво протестират?

1,3 трлн. паунда размер на спасяването на банките и предвидени ограничения на разходите в публичния сектор от 83 млрд. паунда на практика означават, че доходите на 99% от британското население вече намаляват, като този процес е най-осезаем за хората и семействата с най-ниски доходи. В същото време останалите 1% и корпорациите продължават да обявяват рекордни печалби и да избягват плащането на данъци (според UK uncut 95 млрд. паунда се губят на година в неплатени данъци). Данъкоплатците отказват да продължават да плащат за предотвратяване на фалита на банковия сектор, без да се въведат ограничения въху банките.

Окупацията е продължение на поредицата студентски протести и протестите на работници и профсъюзи в Англия срещу орязването на публични разходи от последната година и половина. В същото време то е част от глобалното движение и окупации, обхванали на 15 октомври редица градове по света от Ню Йорк и Торонто, през Мадрид и Рим, Хонконг и Кейптаун, които се обявяват против сегашната система, облагодетелстваща все по-малка част от обществата на тези страни, която поставя корпоративните печалби над индивида и води до екологична и социална катастрофа.

Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още