IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окупацията на Лондонската фондова борса или какво искат 99%?

Между 3 000 и 5 000 души протестираха в Лондон срещу орязването на публични разходи и като част от глобалното движение и окупации

10:20 | 17.10.11 г.
<p>
	<em>Снимка: Ива Александрова</em></p>

Снимка: Ива Александрова

Как работи?

Множеството пред площада се превърна в Общо събрание, което да реши какво да се случи оттук нататък. За комуникация се използват социалните мрежи Twitter и Facebook. Целта е да се даде думата на всеки, който иска, и всяко решение да се взима с консенсус, като хората махат с ръце, ако са съгласни и ги кръстосват над главите си, ако не са. За да се преодолее липсата на озвучителна система, се използва “човешки микрофон” - думите на говорещите се преповтарят от множеството, за да достигнат до всички. Започва един дълъг и бавен процес, но той е в основата на това движение и на популярната демокрация.

Решава се да се създадат 12 работни групи, включващи всички с интерес към темата, които да излязат с предложения пред Общото събрание. Тези групи обсъждат в основни линии всичко свързано с: храна, подслон, вода, тоалетни, правни въпроси, медицинска помощ, вътрешни и външни комуникации, процедури, как да се привлекат още хора, медии и локация.

Групата по външна комуникация предлага общо послание на окупаторите:

“Съществуващата система е счупена, недемократична и несправедлива. Имаме нужда от алтернативи и тук започваме да работим по тях по време на окупацията.

Ние сме от всички етноси, възраст, пол, класа и се изправяме заедно с окупациите, които се случват по целия свят и отказваме да платим за кризата на банките.

Подкрепяме генералната стачка, свикана на 30 ноември и студентските протести на 9 ноември, както и всички останали действия и акции в защита на системата на здравеопазване, създаване на работни места, против войните.

Искаме структурна промяна, така че ресурсите на планетата се използват в полза на хората и околната среда, а не на военните, корпорациите и богатите.”

Всички го приемат.

В следващите дни и седмици окупаторите ще работят заедно, за да развият тези искания, да ги направят конкретни и да артикулират предложения как да се развие движението, какви конкретни цели да си поставят и какви алтернативи да се предложат.

След приключване на събранието ритмите на самба озвучават площада. Еднакво важната част на купон и забавление започва, докато участниците започват да разпъват палатките си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още