Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ООН иска да разшири плана на ЕС за разселване на бежанци

Меркел подкрепя предложението, изправено пред съпротива в Източна Европа

ООН иска да разшири плана на ЕС за разселване на бежанци

Снимка: Архив Ройтерс

ООН иска да разшири схемата за разселване на бежанци в ЕС - план, който беше приветстван от канцлера на Германия Ангела Меркел, но може да се окаже спорен за съседните държави, враждебни към имиграцията, пише вестник Financial Times.

Филипо Гранди, върховният комисар на ООН за бежанците, разкри плана в Берлин вчера, като призова за разширяване на сегашната двегодишна програма за разселване на 22 000 сирийски кандидати за убежище. Планът предвижда да се увеличи броят на обхванатите бежанци до 40 000 годишно от 2018 г., както и броят на страните, от които те идват.

Меркел подкрепи плана, като заяви, че Германия е готова да поеме своя дял и че допълнителни 40 000 души няма да обременят прекалено континента с население над 500 милиона. Германският канцлер даде ясно да се разбере, че иска да облекчи натиска над Италия, която поема основния приток на мигранти в Европа, които тази година достигнаха почти 120 000 по данни на Върховния комисариат.

Меркел обаче не каза нищо за потенциалните трудности, свързани със спечелването на съгласието на другите страни от ЕС - като Унгария, която отказва да приема бежанци по схемата за разселване.

Сегашната схема датира от 2015 г., когато ЕС се съгласи да приеме 22 000 бежанци от страни извън съюза, главно сирийци, от Турция, Ливан и Йордания. Тя е отделна от потенциално по-голямата, но също толкова спорна програма за преразпределение в рамките на ЕС на бежанци от Италия и Гърция, която също срещна твърда опозиция в Източна Европа.

Политици от ЕС обсъждат евентуалното създаване на центрове за приемане на бежанци в Либия като начин да се откажат мигрантите от опасното плаване през Средиземно море, но това зависи от предварителната стабилизация на страната.

/БТА/

По статията работи: Радина Колева

Последни новини

Коментари (9)

2
 
2
 
9
преди 4 месеца
Какво общо имат СИРИЙСКИТЕ БЕЖАНЦИ с дивашката сгaн, която нахлува в Европа от Нeгpия и Талибания ???? Защо така лекомислено се смесват двете неща?
3
 
20
 
8
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Меркел трябва да бъде съдена за военни престъпления, лично участие в преврата в Украйна, за унищожителната политика и за бежанската криза в Европа.
Интелектуалният потенциал на Меркел е на прекалено ниско равнище. А и не съм сигурна колко силна е поръчката, която й е дадена отвъд океана да унищожи Европа. Ислямът е погубващото, бурките са само последствие. Приемането на мюсюлмани в не мюсюлмански страни винаги води до едно и също - бързо се размножават, агресивно разпростират налудничавия ислям, и в перспектива, като станат достатъчно мнозинство ще унищожат държавната система на страната приемник, довеждайки я до състоянието на страните от които са дошли. Промиването на мозъка в исляма започва от най-ранна възраст. Още в младежка възраст имаме завършени психопати, смятащи жената за вид животно, дадено им от бога за размножение и удоволствие, средновековни дивашко мислене и обичаи.
5
 
5
 
7
bghighlander до: michaelis12
преди 4 месеца
На ку***те и пе******те ще им хареса да ги клатят по 24/7/365! :)
2
 
21
 
6
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Меркел винаги се е опитвала да прокарва американските интереси . Наскоро от едно публицистично предаване по ТВ научих , че тя е била голям радетел за затварянето на 1,2,3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй и не случайоното пускане после на американските марици . Тогава като министър на екологията 1995 година . Ако искаш да видиш бъдещето погледни в миналото .
2
 
14
 
5
преди 4 месеца
"Меркел подкрепи плана, като заяви, че Германия е готова да поеме своя дял и че допълнителни 40 000 души няма да обременят прекалено континента с население над 500 милиона."
Малка сметка: 40 / 500 000 * 100 = 0.008 % ежегодно
А сега някой да сметне в проценти с колко % ромчета се обогатява ежегодно България :-)

Още от Европа
Християнсоциалният съюз преизбра Хорст Зеехофер за свой лидер