IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отцепници в Консервативната партия заплашват финалната сделка за Brexit

Излизането на Великобритания от ЕС отново е застрашено, този път от редиците на управляващата Консервативна партия

13:36 | 13.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Тереза Мей. Снимка: Ройтерс</em></p>

Тереза Мей. Снимка: Ройтерс

Правителството на британския премиер Тереза Мей е застрашено от нов удар по процеса за излизането на страната от Европейския съюз. Група депутати в управляващата Консервативна партия иска да бъде прието изменение на закона за Brexit, което предвижда парламентът да получи правото да одобри или не финалната сделка за излизането от общността, пише Bloomberg.

Без мнозинство в Камарата на представителите Мей е изправена пред нова пречка за безпроблемния развод с Брюксел. Поправката е предложена от бившия главен прокурор Доминик Грийв и се очаква да бъде гласувана по-късно днес. По всяка вероятност тя ще бъде подкрепена от опозиционната Лейбъристка партия.

Миналата седмица депутати от Консервативната партия, Лейбъристката партия, Либералните демократи, Шотландската национална партия и уелската Plaid Cymru подписаха общо изявление, с което подкрепят призивите парламентът да получи право на глас върху окончателната сделка.

Ако бунтовниците в редиците на консерваторите не се откажат, единствената възможност на Мей да избегне поредното забавяне е да вземе предвид техните искания, посочва още Bloomberg.

След като загуби мнозинството си на предсрочните парламентарни избори в страната през юни, правителството разчита на десет гласа от северноирландската Демократична юнионистка партия. Така отцепването от партийната линия на само седем тори е достатъчно за победа над Мей.

Ако изменението все пак бъде одобрено в сряда, премиерът може да се опита да го премахне или промени по-късно. Проетозаконът трябва да премине през общо осем етапа на одобрение в парламента, преди окончателно да влезе в сила.

Поредното негативно развитие за премиера идва, след като миналата седмица тя успя да се договори в последната минута за условията по Brexit. Очаква се утре тя отново да потегли за белгийската столица, където да даде зелена светлина за началото на втория етап от преговорите – този за бъдещите търговски отношения.

Великобритания трябва да излезе от ЕС през март 2019 г., като проектозаконът за излизането от ЕС е основна част от стратегията за развода с Брюксел. Той предвижда край на върховенството на европейското законодателство, като в същото време копира вече съществуващите европейски закони в британската конституция, така че в деня на Brexit да не настъпят драстични промени от правна гледна точка. В момента проектозаконът е в парламента, където депутатите се опитват да внесат в него желаните изменения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още