IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти една трета от тока в Германия е от въглища

Въпреки всички усилия за постигане на енергиен обрат те, ядрената енергия и газът остават най-важните източници за производство на ток в страната

10:57 | 15.12.21 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Въглищата, ядрената енергия и газът са най-важните енергийни източници за производство на електроенергия в Германия въпреки всички усилия за постигане на енергиен обрат. Според изчисленията на Федералната статистическа служба през третото тримесечие на тази година повече от половината (56,9%) от общото количество произведена електроенергия (118,4 млрд. киловатчаса) са от конвенционални енергийни източници.

В сравнение със същия период на миналата година делът се е увеличил с 2,7%, съобщи базираният във Висбаден статистически орган. През първата половина на годината 56% от електроенергията, подадена към мрежата в Германия, е произведена по конвенционален начин.

 

 

Въглищата бяха най-важният енергиен източник и през третото тримесечие. 31,9% от подадената към мрежата електроенергия е произведена в електроцентрали, работещи с въглища. С ръст от 22,5% електроенергията, произведена от въглища, отбеляза най-голямо увеличение в сравнение със същия период на миналата година. Изгарянето на изкопаемите горива обаче е спорно поради ефектите върху изменението на климата.

Вятърната енергия, вторият по значимост енергиен източник, е допринесла с 16,6% за производството на електроенергия през третото тримесечие. Следват ядрената енергия (14,2%) и фотоволтаиците (13,3%). Като цяло делът на възобновяемите енергийни източници в общия обем на подадената електроенергия е 43,1%, което е малко намаление спрямо същия период на миналата година (44%).

Значителен спад се наблюдава при подаването на електроенергия от природен газ - минус 38,9%. Делът на природния газ в електроенергийния микс е 8,7%. Съобщава се, че това е най-ниската тримесечна стойност от третото тримесечие на 2018 г. Федералната служба обясни, че основната причина за този спад е значителното увеличение на цените на природния газ.

Делът на ВЕИ енергията в микса намалява и през 2021 г.

Междувременно проучвания показват, че делът на зелената енергия в потреблението на електроенергия в Германия ще намалее отново през 2021 г. Докато през 2020 г. малко под 46% от потребяваната в страната електроенергия е от възобновяеми източници, през 2021 г. този дял ще бъде 42%, става ясно от предварителните изчисления. Това е нивото отпреди коронакризата - през 2019 г. делът беше 42,5 %, става ясно от изчисленията на Германската асоциация на производителите на енергия и вода (BDEW) и Центъра за изследване на слънчевата енергия и водорода в Баден-Вюртемберг (ZSW).

Като основна причина за спада BDEW посочва климатичните условия, въпреки че производството на електроенергия от слънчева енергия се е увеличило с почти пет процента. Въпреки това през първата половина на годината ветровете са били значително по-слаби, отколкото през предходната година. Освен това потреблението на електроенергия отново нарасна в резултат на икономическото възстановяване през 2021 г. Според браншовата асоциация това е имало допълнителен потискащ ефект върху дела на възобновяемите енергийни източници в потреблението на електроенергия.

Делът на офшорната енергия е все още нисък

Според изчисленията най-голям дял сред възобновяемите енергийни източници има вятърната енергия, генерирана на сушата, с очакван дял от малко под 16% от брутното производство на електроенергия, следвана от слънчевата енергия с малко под 9%. Според прогнозата биомасата е била използвана за производството на около 7,5% от електроенергията, а морските вятърни турбини са допринесли с 4%.

Ръководителят на BDEW Керстин Андрее нарече целта на новото федерално правителство за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници до 80% до 2030 г. „амбициозна". Сега правителството трябва бързо да „премахне съществуващите пречки и ограничения пред разширяването на използването на възобновяеми енергийни източници и да приложи възможно най-бързо мерките, обявени в коалиционното споразумение“, казва тя, цитирана от DPA. Това се отнася например за ускоряване на процедурите за планиране и одобрение или за предоставяне на 2% от федералната територия за вятърни електроцентрали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Питам те не за друго а щото много има който са мераклии да я намерят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
А ти я сега кажи как и от къде разбра къде живее щерката на Лавров
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
А мене пък ме дразни ного повече, че нямам ного варианти за положителни примери... :((( Кой да дам да? Слабoyмнaта урсула ли или тимерманс или кp-етенът байдън? Или Главния китайски човек? Или Рошавия? Или узурпаторът-извpaтенец макарон? Или Еър доган? Кой - кажи ми: кой... :(((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
ми и мен ме дразни като го даваш само него за положителен пример ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
играта с тука има и тука няма , не е някаква техническа драма ... абсолютно нищо сложно не е диспечирането на електропроизводството . по принцип е прецизна дейност , специфчна , но не е нещото което бута системата ... как се бърка системата от това , че в даден момент , предварително известен , няма ток от фотоволтаици , а има ток от въглища ... ?! ... или няма ток от вятър ... ?! ... или има много ток от вятър например ... :))) ... ядрените централи не те бъркат въобще , базов производство - константна величина , дори не ги споменавай в такава дискусия . и като цена константна ... :))) ... значи от техническа гледна точка нямаш абсолютно никакъв проблем за контрол на това . ама никакъв . системата е проектирана така , че може да покрива всякакви ситуации , дори и частични аварии ... и нито една система не може да ти покрие сериозни серийни аварии ... ама никаква , разпада се и точка . после се включват и синхронизират поетапно след отстраняване на авариите , генератори и консуматори ... това е ... значи всички електросистеми имат предварително проектирана еластичност на събитията ... за фотоволтаиците , кога бате райчо ще грее и кога не , какво правим . като натъртвам - това е предварително известен факт , знае се кога грее слънце и кога не и колко грее ... за вятърните централи , кога вее вятър и кога не , какво правим . това също е предварително известен факт . никой не строи вятърни паркове на места където има силен но непостоянен вятър , строят се на места с постоянен . за въглищните кога се увеличава/намалява товара и какво им се плаща за мрежови услуги ... за хидро централите какво се случва по различно време на годината и какво им се плаща за мрежови услуги ... новото единствено е дизайна на пазарът . в този дизайн всички участници трябва да имат норма на печалба позволяваща нормално търговско съществуване . е , в някои части на Европа това е изкривено и затова се получават аномалии с цените . затова големите донори на съюза все по-усилено натискат за федерализация , която ще позволи уеднаквяване и по-добро синхронизиране ... тук е заровено кучето ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Иначе на въпросът: въглищният ток е скъп, заради безумните въглеродни данъци. Що направо не дигнете цената до 800? на тон?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Абе, вие: неколцина туканка, страдате от някаква обсесия. За каквото и да се говори, все обръщате въпросът към Вова Путин. Сигурно и нощем го сънувате, как от сенките ви дебне, отзад да ви... познае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
То аз се изразих меко с тва оплескано.По-правилната дума е тотално ос..рано, но така става кат сложиш каруцата пред коня и се правиш на по католик от папата.А като няма слънце и вятър, има ток разбира се, но благодарение на старите централи, вкл ядрени и хидро, но пък по-скъп, заради постоянната игра на тука има тука нема с търсенето и предлагането на електроенергия, която се развихри покрай прибързаното налагане на крайно ненадеждните към момента вятърни и слънчеви централи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
мда таварищ , същият този бял свят дето е големата щерка на зануленият и неще да се връща в масква , същият този свят дето и щерката на лавров живее и работи и неще да се връща в масква ... точно за него иде реч ... а що таварищите все ви влече към тези неща за половете , нещо да няма скрито ... ?! ... и да мислите , че колкото повече пишете против него толкова повече няма да си помислим , че нещо има да криете от душевният си свят ... ?! ... материалът е за токът по принцип или и вие като форумният ни политнаставник "дядя вова рублата" карате по това дето пише в листето за денят ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 1
vzhekoff
преди 2 години
Да спориш съз зелю е като да спориш с радио. Цената на АЕЦ-а била висока :) хахахахаха. Интересно колко енергия се произвежда в момента в бундесрепубликата от фотоплочки (близо до най-късия ден) и откъде се захранва Германия :) Преди 2 седмици имаше и чудно съчетание на неработещи плочки с неработещи перки. Виновни бяха пак АЕЦ с високите си цени.Същият *** зелю твърдеше как Белене било на загуба (щяло), а сега - цените на АЕЦ били високи и имали свръхпечалба. След пръдлеФчето той вторият шu3офреник тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още