IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти една трета от тока в Германия е от въглища

Въпреки всички усилия за постигане на енергиен обрат те, ядрената енергия и газът остават най-важните източници за производство на ток в страната

10:57 | 15.12.21 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Въглищата, ядрената енергия и газът са най-важните енергийни източници за производство на електроенергия в Германия въпреки всички усилия за постигане на енергиен обрат. Според изчисленията на Федералната статистическа служба през третото тримесечие на тази година повече от половината (56,9%) от общото количество произведена електроенергия (118,4 млрд. киловатчаса) са от конвенционални енергийни източници.

В сравнение със същия период на миналата година делът се е увеличил с 2,7%, съобщи базираният във Висбаден статистически орган. През първата половина на годината 56% от електроенергията, подадена към мрежата в Германия, е произведена по конвенционален начин.

 

 

Въглищата бяха най-важният енергиен източник и през третото тримесечие. 31,9% от подадената към мрежата електроенергия е произведена в електроцентрали, работещи с въглища. С ръст от 22,5% електроенергията, произведена от въглища, отбеляза най-голямо увеличение в сравнение със същия период на миналата година. Изгарянето на изкопаемите горива обаче е спорно поради ефектите върху изменението на климата.

Вятърната енергия, вторият по значимост енергиен източник, е допринесла с 16,6% за производството на електроенергия през третото тримесечие. Следват ядрената енергия (14,2%) и фотоволтаиците (13,3%). Като цяло делът на възобновяемите енергийни източници в общия обем на подадената електроенергия е 43,1%, което е малко намаление спрямо същия период на миналата година (44%).

Значителен спад се наблюдава при подаването на електроенергия от природен газ - минус 38,9%. Делът на природния газ в електроенергийния микс е 8,7%. Съобщава се, че това е най-ниската тримесечна стойност от третото тримесечие на 2018 г. Федералната служба обясни, че основната причина за този спад е значителното увеличение на цените на природния газ.

Делът на ВЕИ енергията в микса намалява и през 2021 г.

Междувременно проучвания показват, че делът на зелената енергия в потреблението на електроенергия в Германия ще намалее отново през 2021 г. Докато през 2020 г. малко под 46% от потребяваната в страната електроенергия е от възобновяеми източници, през 2021 г. този дял ще бъде 42%, става ясно от предварителните изчисления. Това е нивото отпреди коронакризата - през 2019 г. делът беше 42,5 %, става ясно от изчисленията на Германската асоциация на производителите на енергия и вода (BDEW) и Центъра за изследване на слънчевата енергия и водорода в Баден-Вюртемберг (ZSW).

Като основна причина за спада BDEW посочва климатичните условия, въпреки че производството на електроенергия от слънчева енергия се е увеличило с почти пет процента. Въпреки това през първата половина на годината ветровете са били значително по-слаби, отколкото през предходната година. Освен това потреблението на електроенергия отново нарасна в резултат на икономическото възстановяване през 2021 г. Според браншовата асоциация това е имало допълнителен потискащ ефект върху дела на възобновяемите енергийни източници в потреблението на електроенергия.

Делът на офшорната енергия е все още нисък

Според изчисленията най-голям дял сред възобновяемите енергийни източници има вятърната енергия, генерирана на сушата, с очакван дял от малко под 16% от брутното производство на електроенергия, следвана от слънчевата енергия с малко под 9%. Според прогнозата биомасата е била използвана за производството на около 7,5% от електроенергията, а морските вятърни турбини са допринесли с 4%.

Ръководителят на BDEW Керстин Андрее нарече целта на новото федерално правителство за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници до 80% до 2030 г. „амбициозна". Сега правителството трябва бързо да „премахне съществуващите пречки и ограничения пред разширяването на използването на възобновяеми енергийни източници и да приложи възможно най-бързо мерките, обявени в коалиционното споразумение“, казва тя, цитирана от DPA. Това се отнася например за ускоряване на процедурите за планиране и одобрение или за предоставяне на 2% от федералната територия за вятърни електроцентрали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 4 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Да не намекваш пак за "посещение" на Париж и Берлин? Щото май му е време, дорде не речеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Белият свят, кайш? Да не би да намекваш за BLM? Или за 48-те пола? За Родител1 и Родител2? Или за намеренията да свалят кръстовете от християнските църкви, щото засягали чувствата на хората от другите религии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
а дали си яко тъъъп! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
нормално... вие кво очаквате, да се случи за три дена тоя преход ? Все едно от както е открите електроенергията, всички са се еликтрифицирали за 5 дена... ае по сериозно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
нормално... вие кво очаквате, да се случи за три дена тоя преход ? Все едно от както е открите електроенергията, всички са се еликтрифицирали за 5 дена... ае по сериозно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
чeбурашка , зануленият използва всякаква възможност в енергетиката за оказване на натиск по неговите си вътрешнополитически дела ... затова колкото по-далеч от лапите на мечокът и по-близо до Европа , толкова по-добре ... може би някога , в неблизкото бъдеще за съжаление , рассияните ще са европейци и ще имат достойно място в Европа ... но не с този президент и не с този политически елит ... са ще ви дават ли премии за нинова вицепремиер или не ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Борбата срещу климата и борбата с ветрените мелници на дон Кихот са двете страни на един и същи медал. Причините за измененията на климата нямат нищо общо с човешката дейност. Ако беше замърсяване с пластмаси, да. Но точно климатът да зависел от метана на говедата, а изхвърляните газове само на един вулкан са колкото "парниковите газове" на сите човеци, това как се връзва с действителността? Ами правят се, че не знаят за дейността на вулканите. И започват небивала търговийка с въздуха, който дишаме и издишваме. От това падат хубави пари. А с климата ще стане същото, каквото стана с озоновата дупка - на морето дупка. Дюпоновците впоследствие си признаха, че всичкото е за отстраняването на конкуренцията. А озоновите дупки си се появяват и изчезват от време оно. Ама който се сети, той прибира парсата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
не мисля че нещо е оплескано ... напротив ... по белият свет дето ни теглят да станем като него , но ние се дърпаме , къде от страх къде от магарешки инат къде от промит с идеологиески догми акъл , са доста ясни нещата и много прозрачни като приходи и разходи ... като започнеш от щатните таблици на различните енергорпозводители та стигнеш до сложните електромерите на хората мерещи вход/изход по часове... това дето туканка из форума си пишат дежурните , че немало ток когато нема слънце и не вее вятър , са си техни фантазии ... всичко е подредено от петилетки събирана статистическа информация ... щом поляците се обръщат към слънцето и вятъра , то добре че са с южно изложение , а не като нас , смятай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Всъщност няма да се учудя ако френските ядрени централи получават тази чудесна цена поради недостиг на електроенергия в Германия и Великобритания.Сълнце няма и ако вятърът пак е слаб , ще са принудени да вкарват от Франция или да рестартират ТЕЦ-овете, но те са мисля само в краен случай,понеже се налага да им плащат цени над 1500 паунда за мегаватчас, както наскоро се случи в УК..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Спокоооо, прибалтийските тигри са верни еуропейски кучета. Плащат доста над 400 евракис за мегават. И им се реве, но това е друга тема. Важното е, че САЩ ги пази от злобните руски АЕЦ-ове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още