IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепата за германските социалдемократи достигна историческо дъно

Ако ГСДП се оттегли от правителството, Германия ще бъде управлявана или от правителство на малцинството, или ще се насочи към предсрочни избори

14:39 | 06.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Подкрепата за по-малкия партньор в коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел достигна най-ниското си ниво в историята, показва публикувано днес обществено допитване. То засилва възможността правителството, което вече е подложено на натиск, да се разпадне, предава Bloomberg.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) получава подкрепа от едва 11,5% при последното допитване на института Insa по поръчка на вестник Bild. Това е най-ниското ниво в историята на допитването и е с един процентен пункт под равнището от миналата седмица. Консервативното правителство на ХДС и ХСС на Меркел получава подкрепа от 27,5%, а крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ) е подкрепена от 15% от участниците в допитването. Както правителството, така и крайнодясната партия увеличават популярността си с половин пункт. Подкрепата за Зелените намалява с един пункт до 23,5%.

Намаляване на подкрепата за ГСДП, особено на местните избори в три източни германски провинции тази есен, може да накара лидерите на партията, които вече са недоволни от коалицията с Меркел, да се оттеглят окончателно. Това може да означава, че най-голямата икономика в Европа ще бъде управлявана или от правителство на малцинството, или ще се насочи към предсрочни избори.

Много представители на ГСДП, която преди време беше най-голямата политическа сила в Германия, казват, че са наказани от избирателите, защото твърде малко от предизборните им обещания са изпълнени при управлението на Меркел.

Разногласията между двете партии в коалицията варират от екологични въпроси до имиграцията. ГСДП трябва да избере ново ръководство по-късно тази година.

Очаква се крайнодясната АзГ и Зелените да спечелят най-много на изборите на 1 септември в източните провинции Саксония и Бранденбург, показват допитвания.

Анкетата на Insa е била проведена сред 2049 души между 2 и 5 август и е със статистическа грешка от плюс-минус 2,5 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още