IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подновяват се преговорите за съставяне на коалиционно правителство в Германия

Меркел призова участниците в коалиционните преговори да положат повече усилия за преодоляване на различията

16:36 | 17.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел, свободните демократи и Зелените подновиха днес преговорите за съставяне на управляваща коалиция, след като продължилите през нощта обсъждания не доведоха до успех, предават Ройтерс и ДПА.

Консерваторите, свободните демократи и Зелените все още имат разногласия по политиката за климата и имиграцията, но се споразумяха да продължат преговорите и през почивните дни. Разговорите вече трябваше да са приключили, припомня БТА.

"Въпреки всички трудности отивам на тези преговори с намерението да изпълня възложената ни от избирателите задача за съставяне на коалиция", каза Меркел при пристигането си за следващия кръг от преговорите, които се водят в централата на нейния Християндемократически съюз (ХДС) в Берлин.

"Ще бъде трудно, но си заслужава да влезем във втори етап", заяви тя. 

Меркел призова участниците в коалиционните преговори да положат повече усилия за преодоляване на различията, за да могат да съставят ново правителство. "За това е нужна волята на всички", каза канцлерът. По думите ѝ "волята на ХДС е налице".

Лидерът на парламентарната група на консерваторите в Бундестага Фолкер Каудер заяви, че те са готови да направят още отстъпки за намаляване на емисиите от захранваните с въглища електроцентрали, за да успокоят тревогите на Зелените.

"Усещам готовност от всички страни и всички трябва да направят отстъпки", каза той пред репортери.

"Смятам, че проучвателните преговори трябва да приключат през почивните дни", заяви Каудер. Засега се предвижда преговорите да продължат до неделя следобед (19 ноември).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още