IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическите сътресения не успяха да изтрият оптимизма от европейските борси

Акциите на германския кредитор Commerzbank поскъпнаха с около 7,8%, с което банката оглави индекса Stoxx 600

19:40 | 08.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха последната сесия от седмицата с ръстове на фона на политическите сътресения в някои от най-големите икономики в света, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,51% до 417,12 пункта.

Германският измерител DAX отчете ръст от 172,01 пункта, или 1,34%, до ниво от 13 015,23 пункта.

Френският показател CAC се повиши с 0,44 на сто до 6033,13 пункта.

Британският индекс FTSE прибави 0,1% към стойността си, покачвайки се до равнище от 7196,24 пункта.

По-рано в петък почина бившият японски премиер Шиндзо Абе, след като беше прострелян по време на предизборно събитие същия ден. 67-годишният Абе беше прострелян от около 3 метра със самоделно огнестрелно оръжие в западния град Нара, докато изнасяше предизборна реч за своята управляваща Либерално-демократическа партия. Очевидци съобщиха за два изстрела. Заподозреният за нападението е идентифициран от местните медии като 41-годишен ветеран от японските морски сили за самоотбрана. Мъжът казал на полицията, че възнамерява да убие Абе, защото е бил разочарован от бившия премиер.

европейски европейски

Ден преди това британският премиер Борис Джонсън подаде оставка като лидер на партията на консерваторите. Очаква се той да се оттегли като министър-председател, веднага след като му бъде намерен заместник. По-рано близо 50 членове на правителството подадоха оставка в знак на протест срещу стила на управление на Джонсън, включително в четвъртък сутринта новият министър на образованието Мишел Донелан, която беше назначена едва във вторник.

Пазарите реагираха и на новите икономически данни от региона. Промишленото производство в Италия записа първото си месечно понижение през май от три месеца насам. Производството се свива с 1,1% на месечна база в съответствие с медианните прогнози на икономистите, анкетирани от Ройтерс. Същевременно данните за април бяха ревизирани в посока надолу от 1,6% ръст до 1,4%. Въпреки понижението в периода март–май промишленото производство е нараснало с 2,3% спрямо трите месеца до февруари, съобщи италианският национален статистически институт (ISTAT).

Акциите на германския кредитор Commerzbank поскъпнаха с около 7,8%, с което банката оглави индекса Stoxx 600. Австрийската енергийна компания OMV в същото време публикува информация за представянето на своя търговски отдел през второто тримесечие, която тласна цената на акциите ѝ нагоре с 6,6%.

В дъното на Stoxx 600 се озова шведската компания за недвижими имоти Fabege, чиито книжа поевтиняха с близо 10 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още