IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша се готви да проведе президентските избори на 10 май на всяка цена

Проучванията на общественото мнение предполагат, че президентът Анджей Дуда вероятно да бъде преизбран, ако гласуването се проведе възможно най-скоро

15:03 | 05.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Полският държавен глава Анджей Дуда.<em> Снимка: Getty Images</em></p>

Полският държавен глава Анджей Дуда. Снимка: Getty Images

Полският сенат започна ожесточен дебат във вторник (5 май) за законодателството, което предлага президентските избори, насрочени за 10 май, да се проведат изцяло с бюлетини по пощата вместо в избирателни секции заради здравните рискове около COVID-19, съобщава Ройтерс.

През април долната камара на парламента, където управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) има мнозинство, подкрепи план за организиране на изборите на 10 май, като се гласува по пощата. Законът за това обаче все още предстои да бъде одобрен от горната камара - Сената, контролирана от опозицията.

В понеделник от ПиС намекнаха, че могат да отложат вота с 1-2 седмици, в отговор на засилените критики, че по време на пандемията партията поставя политическите ползи пред здравето на хората. 

Проучванията на общественото мнение предполагат, че президентът Анджей Дуда, който е съюзник на ПиС, може да бъде преизбран, ако гласуването се проведе възможно най-скоро.

Опозицията и някои представители от управляващата коалиция обаче искат гласуването да бъде отложено с по-голям период от време - месеци или дори две години - на фона на опасенията относно общественото здраве и коректното провеждане на изборите в условия на пандемия.

Все още е рано е да се прогнозира какво ще реши законодателният орган, но има няколко сценария, които биха могли да се реализират в Полша през следващите седмици.

По време на дискусиите в Сената относно законодателството, повечето анализатори очакват силната опозицията да го отхвърли.

Въпреки това последната дума ще бъде на долната камара, като е много вероятно тя да одобри предложението. ПиС и нейните съюзници в управляващата коалиция имат голяма власт в Сейм (460-членната долна камара – бел. ред.), което почти напълно гарантира осигуряването на зелена светлина.

Ако долната камара отмени евентуалният отказ на Сената или горната камара одобри законопроекта, ПиС може да измести президентските избори на 17 или 23 май, за да даде повече време за подготовка на кампанията.

В края на април председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск публикува призив към полските граждани да не гласуват на планираните за 10-ти май избори в страната.

 „Тeзи избoри нямa дa бъдaт cвoбoдни, нитo рaвнoпocтaвeни. Нaдявaм ce, чe вcички чecтни пoляци щe oткaжaт дa учacтвaт в тeзи избoри“, зaяви Туск, който е бивш премиер на Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още