Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Полша ще слива своите енергийни компании в две големи групи

Правителството на страната планира да обедини въглищните операции на PGE, Enea и Tauron в една структура

Полша ще слива своите енергийни компании в две големи групи

Снимка: Bloomberg L.P.

Полша планира да обедини своите три големи компании за комунални услуги PGE, Enea и Tauron в две групи като част от планираната реформа на своята въгледобивна и енергийна промишленост, коментира вицепремиерът на страната Яцек Сасин, цитиран Ройтерс.

Според Сасин двете групи ще включват операциите с въглища и тези, които не включват дейността с изкопаеми твърди горива на трите компании.

Полша произвежда по-голямата част от електроенергията си чрез изгаряне на въглища и е единствената държава членка на Европейския съюз (ЕС), която отказа да обещае постигането на въглероден неутралитет до 2050 г. 

Още по темата

Управляващата партия в страната „Закон и справедливост“ (PiS) пое властта през 2015 г. отчасти с помощта на обещания за поддържане на въглищната индустрия, но оттогава тя затвори редица мини и насърчи инвестициите във възобновяема енергия.

„Всички сме изненадани от темповете на промените в политиката в областта на климата ... Днес трябва да преоценим някои коментари поради това, което се случва около нас“, посочи Сасин.

Той добави, че полските въглищни електроцентрали вероятно ще прекратят дейността си през 2050 или 2060 г.

Според Сасин едната група ще се занимава с добива и генерирането на електроенергия чрез въглища, докато другата ще ръководи операциите на трите дружества, които не се отнасят до този енергиен ресурс.

Полша планираше да обяви дълбоки съкращения по отношение на своята най-голяма енергийна компания PGG през миналата седмица. Правителството неочаквано се оттегли от плана си и заяви, че през следващите два месеца ще работи със синдикатите по нов проект за преструктуриране на PGG.

„Намирането на реална алтернатива на решението, което беше на масата, ще бъде много трудно“, каза Сасин и добави, че запасите от въглища в мините и електроцентралите в Полша възлизат на 15 млн. тона.

Сасин изтъкна още, че мините, които PGG планира да закрие като част от преструктурирането, представляват 95% от загубите на компанията.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Лондонската борса преговаря ексклузивно с Euronext за продажбата на Borsa Italia