IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полските депутати одобриха изграждане на стена по границата с Беларус

Полските гранични служители са регистрирали 26 000 незаконни преминавания на границата от началото на годината, 14 200 от които само през октомври

20:29 | 29.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Полските военни първоначално изградиха ограда с бодлива тел. <em>Снимка: EPA/Marcin Onufryjuk POLAND OUT</em></p>

 Полските военни първоначално изградиха ограда с бодлива тел. Снимка: EPA/Marcin Onufryjuk POLAND OUT

Полският парламент одобри днес с голямо мнозинство правителствения проект за изграждане на стена по границата с Беларус с цел възпрепятстване на притока на нелегални мигранти към Полша, предаде AFP.

Стойността на съоръжението се оценява на 353 милиона евро. Стената ще се разпростира на повече от 100 километра по източната граница на Европейския съюз.

От август хиляди мигранти - предимно от Близкия изток и Африка - се опитаха да преминат полската граница от Беларус. Варшава вече разположи хиляди войници на границата през последните няколко седмици, издигна ограда от бодлива тел и обяви извънредно положение в граничната зона, предава DPA. 

Полският президент Анджей Дуда обяви, че ще подпише закона веднага щом бъде одобрен от парламента.

Полша иска да изгради постоянни укрепления дори без средства от ЕС. Ако има финансова подкрепа от Брюксел, тогава страната ще приеме тези средства, каза премиерът Матеуш Моравецки във Варшава в четвъртък. "Ние обаче не сме зависими от ЕС", поясни той. Въпреки това по думите му границата защитава не само Полша от нелегална миграция, но и целия ЕС. 

Правителствата на Германия и Полша обвиняват беларуския президент Александър Лукашенко, че организира организирано докарване на бежанци от кризисни региони до външната граница на ЕС. Лукашенко обяви в края на май, че повече няма да пречи на мигрантите да продължат да пътуват до ЕС - в отговор на затегнатите западни санкции срещу бившата съветска република. Подозира се обаче, че беларуските власти умишлено вкарват мигранти в страната си и ги превозват нелегално до границите с източните страни от ЕС.

Полските гранични служители са регистрирали 26 000 незаконни преминавания на границата от началото на годината, 14 200 от които само през октомври. Ето защо парламентът във Варшава реши да изгради „здрава, висока бариера“, оборудвана със система за наблюдение и детектори за движение.

Междувременно иракчанин бе открит днес мъртъв в Източна Германия в камионетка на трафикант, превозващ близо 30 нелегални мигранти, влезли вероятно в Полша от Беларус, съобщи местната полиция. Шофьорът на превозното средство, 42-годишен турчин, избягал. Мъртвият мигрант е бил на 32 години.

Германската полиция е задържала групата на по-малко от 10 километра от границата с Полша - нов миграционен маршрут, възникнал през последните месеци.

Иракчанинът вероятно е починал няколко часа преди преминаването на камионетката през границата. Предстои аутопсия, за да се установи причината за смъртта, каза германската полиция.

Тя е задържала 48-годишния шофьор на друга камионетка по подозрение, че е помагал на избягалия трафикант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още