Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Поредният ход на Фед изведе европейските борси на зелена територия

Инвеститорското внимание беше насочено и към данните за безработицата в САЩ

Поредният ход на Фед изведе европейските борси на зелена територия

Снимка: gettyimages

Европейските борси затвориха на зелена територия в четвъртък. Вниманието на инвеститорите беше насочено към последните данни за безработицата в САЩ и пакета от стимули на Фед в размер на 2,3 трилиона долара, информира CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с повишение от 1,57% до 331,8 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 добави 2,9% от стойността си и достигна ниво от 5842,66 пункта. Френският CAC 40 нарасна с 1,44% до ниво от 4506,85 пункта. Германският DAX отбеляза ръст от 2,24% до 10 564,74 пункта.

Броят на молбите за обезщетение при безработица в САЩ продължи да нараства на фона на блокадата заради коронавируса.  6,6 милиона американци са подали молби за финансова помощ през седмицата, приключила на 4 април, съобщиха от Министерството на труда в четвъртък.

Още по темата

Икономистите очакваха увеличение на показателя с 5 милиона. Те прогнозират, че през този месец коефициентът на безработица ще се повиши до над 10%, след като през март достигна 4,4% от 3,5% през февруари.

Но разочароващите данни за безработицата бяха изместени от фокуса на инвеститорите от новината, че Фед ще приложи нови стимули на стойност до 2,3 трилиона долара.

От своя страна Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия  се съгласи временно да финансира държавни заеми, ако средствата не могат незабавно да бъдат привлечени от капиталовите пазари. Тази мярка е  наблюдавана последно по време на финансовата криза от преди повече от десетилетие.

Междувременно швейцарските банки UBS и Credit Suisse обявиха, че ще отложат изплащането на част от дивидентите за 2019 г. на акционерите си до по-късно през тази година.

Акциите на кино веригата Cineworld поскъпнаха с над 27%, докато тези на британският аутсорсинг гигант Capita отчетоха ръст в цените си с 20%.

Книжата на британската строителна компания Redrow се търгуваха с около 10% по-високо.

От друга страна акциите на инженерната компания  Subsea 7 поевтиняха с 5%, а книжата на швейцарската компания Galenica се търгуваха с над 6% по-ниско.

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Ди Майо: Надяваме се ЕС да отвори отново границите си за италианци от 15 юни