Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Предупредителна стачка блокира автомобилното производство в Германия

Най-големият германски синдикат настоява за 8% увеличение на заплатите за 27 месеца

Предупредителна стачка блокира автомобилното производство в Германия

Снимка: Ройтерс

Автомобилни заводи в цяла Германия днес спряха работа - на третия ден от обявените 24-часови стачки на работниците от промишления сектор, предаде Ройтерс.

Най-засегнати бяха предприятията на Mercedes-Benz, Porsche, Audi  и BMW.

Целодневното спиране на работа, което се очаква да приключи довечера, е поредно предупреждение на браншовия синдикат IG Metall преди гласуването за по-мащабни синдикални действия, които могат да доведат до загуби от милиони евро за германските компании.Профсъюзите и работодателите заявиха, че са готови да възобновят преговорите в понеделник, но всяка от страните настоя другата да изрази по-голяма готовност за отстъпки. 

В контекста на доброто състояние на най-голямата европейска икономика и рекордно ниската безработица в страната най-големият германски синдикат настоява за 8%  увеличение на заплатите за 27 месеца за 3,9 милиона работещи в металургията и машиностроенето.

Синдикатът иска също така работниците да имат право да ползват намалена работна седмица от 28 часа (вместо 35 часа), за да се грижат за деца, възрасти или болни близки, като си запазят правото да се върнат на пълно работно време след две години.

Работодателите предлагат увеличение на заплатите с 6,8 на сто, но отхвърлят намалената работна седмица, освен ако няма гъвкава система за увеличаване на работните часове при необходимост.

В тридневните стачки тази седмица участваха половин милион работници, засягайки производството на около 280 компании, включително големи производители като Daimler и Airbus, но и десетки по-малки доставчици за автомобилостроенето, самолетостроенето и машиностроенето.
 
Профсъюзът е насочил кампанията си на натиск най-вече към автомобилния сектор. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 19 януари