IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за Brexit може да почакат до новото правителство на Германия

Социологическите проучвания сочат, че сформирането на кабинет в Берлин след тези избори може да е дори по-сложно

09:00 | 14.04.17 г.
<p>
	Избори в Германия. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Избори в Германия. Снимка: Архив Ройтерс

Тереза Мей стартира двугодишния процес по напускане на Европейския съюз (ЕС) миналия месец, но заради трудната изборна година в Европа преговорите по същество може да не започнат преди встъпването в длъжност на ново правителство в Германия, коментира Bloomberg.

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск заяви, че предварителните дискусии по търговията може да стартират тази есен, стига да се постигне „достатъчен напредък“ по тези за излизане от блока. Въпреки това, според Алекс дьо Райтър, директор на Centre for Brexit Studies към Birmingham City University, Великобритания ще трябва да изчака, докато минат изборите във Франция и Германия.

„Предвид предстоящите президентски избори във Франция и германските федерални избори през следващите няколко месеца има вероятност реалните обсъждания около излизането на Великобритания от ЕС да не започнат преди ноември тази година“, казва Дьо Райтър.

Причината е, че германците ще изберат нова долна камара на парламента на 24 септември и макар че вотът слага край на изборната година, нещата не спират дотук. Няма партия, която сама да е спечелила парламентарно мнозинство от Втората световна война насам, затова винаги се стига до многопартийна коалиция. Откакто Германия се обедини през 1990 г. е отнемало средно месец и половина след изборите, за да се оформи коалицията.

Социологическите проучвания сочат, че сформирането на германско правителство може да е дори по-сложно тази година. Очаква се антиимиграционната партия Алтернатива за Германия да спечели места в парламента за пръв път, а либералните Свободни демократи вероятно да се върнат в Бундестага, което означава, че шест партии ще получат представителство.

Всяко забавяне при създаването на коалиция може още повече да ограничи времето за преговорите по същество за Brexit. Процесът по напускане на ЕС би трябвало да приключи на 29 март 2019 г., като и Великобритания, и ЕС казват, че ще трябва да приключат преговорите до края на 2018 г., за да успеят да ратифицират сделката.

Възможните варианти за германското правителство включват продължаване на сегашната голяма коалиция на Ангела Меркел, включваща нейните християндемократи и социалдемократите; алианс на същите партии, но воден от Мартин Щулц и социалдемократите; безпрецедентна комбинация на национално ниво на социалдемократите на Шулц със Зелените и антикапиталистката Лява партия; водена от Меркел група на християндемократите, Свободните демократи и Зелените.

Нито една от тези опции няма да бъде лесна. Германия не е имала правителство с повече от два партийни блока от 1960 г. Най-бързо оформените коалиции от обединението са били правителствата на социалдемократите със Зелените при Герхард Шрьодер през 1998 и 2002 г., но дори и тяхното създаване отне по 30 дни.

Най-много време, за да бъдат сформирани, е трябвало на двете големи коалиции на Меркел през 2005 и 2013 г. - средно 75,5 дни. Ако това се повтори, ново германско правителство ще има едва през първата седмица на декември. Това означава само две пълни седмици на преговори преди Европа да спре работа заради Коледа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още