IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектобюджетът на Италия за 2020 г. хвърля нова сянка на рецесия

Планът предвижда отказ от значителното увеличаване на данъка върху продажбите на стойност 23 млрд. евро както и свиване на данъка върху доходите на гражданите

21:30 | 15.10.19 г.
<p>
	Италианският премие Джузепе Конте. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Италианският премие Джузепе Конте. Снимка: Ройтерс

Италианското правителство ще одобри по-късно днес проектобюджет за 2020 година, предвиждащ намаляване на данъците за гражданите със средни доходи и инициативи срещу укриването на доходи. Същевременно бюджетният дефицит трябва да остане на нивото от текущата година, посочиха правителствени представители, цитирани от Ройтерс.

След като подпишат проектобюджета късно вечерта коалиционните партньори Движение "Пет звезди" и Демократическата партия ще го изпратят в Брюксел за оценка от Европейската комисия (ЕК). 

Днес изтича крайният срок, в който страните от Европейския съюз (ЕС) трябва да представят пред ЕК проектобюджетите си за 2020 година.

Планът предвижда отказ от значителното увеличаване на данъка върху продажбите на стойност 23 млрд. евро, което трябваше да влезе сила през януари. Коалицията обаче се опасява, че подобна мярка би могла да тласне към рецесия икономиката на страната, която вече е в стагнация.

Новият бюджет залага намаляване на данъка върху доходите за хората, които получават между 26 000 и 35 000 евро годишно, под формата на отстъпка от около 500 евро. Това ще струва на хазната близо 3 млрд. евро през 2020 г. и 5,5 млрд. евро през 2021 година, посочват правителствени източници.

Проектът предвижда дефицит от 2,2 на сто от брутния вътрешен продукт за трета последователна година.

За да подпомогне финансирането на мерките, правителство планира редица инициативи за борба с укриването на данъци, което всяка година струва на държавата около 109 млрд. евро по оценки на финансовото министерство.

Бюджетът ще бъде представен пред парламента на 20 октомври и трябва да бъде одобрен от двете камари до края на годината.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още