IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Икономическият растеж в Русия е недостатъчен

Руското министерство на икономиката снижи очакванията си за растежа и инфлацията през 2020 г.

21:42 | 26.08.19 г.
<p>
	Руският президент Владимир Путин.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин заяви, че икономическият растеж на Русия е недостатъчен и поиска от ръководителката на централната банка и от високопоставени представители на правителството да намерят начини за стимулиране на ръста на реалните доходи, предава Ройтерс.

Въпросът с реалните разполагаеми доходи е един от най-чувствителните за руското общество, където икономическият растеж се забавя в съчетание със спад на рублата на фона на западните санкции и по-ниските цени на петрола.

Путин постави въпроса за анемичния растеж на доходите по време на среща с гуверньора на Руската централна банка Елвира Набиулина, министъра на икономиката Максим Орешкин, финансовия министър Антон Силуанов и съветника на президента Андре Белоусов.

Руският президент изрази задоволство от забавянето на годишната инфлация до 4,5% спрямо двуцифрените равнища преди няколко години, но заяви, че това не е достатъчно за подобряването на условията за живот на руските граждани.

„Дори на този фон и въпреки повишаването на заплатите в икономиката реалните доходи на хората растат бавно. Няма как да не сме разтревожени от това положение“, заяви Путин.

Реалните разполагаеми доходи на домакинствата, или парите, които им остават след данъци и след като се вземе предвид инфлацията, нараснаха с 0,1% през 2018 г., след като намаляваха няколко поредни години. През първото полугодие на тази година те отново са се понижили с 1,3% спрямо година по-рано.

Путин, който многократно е нареждал да се направят опити за стимулиране на икономическия растеж на Русия, така че страната отново да стане една от петте водещи икономики в света, заяви, че растежът на брутния вътрешен продукт от 0,7% през първите шест месеца на 2019 г. не е достатъчен.

„Темпът със сигурност е положителен, но цялостната динамика не може да бъде задоволителна за нас. Необходимо е да направим икономическия растеж по-устойчив и динамичен“, изтъкна руският президент.

Той говори по-малко от две седмици преди заседанието на борда на централната банка, на което се очаква намаляване на лихвите на фона на вялия икономически растеж и забавянето на инфлацията.

Междувременно руското министерство на икономиката понижи прогнозите си за икономическия растеж и инфлацията за 2020 г. То запази очакванията си за повишаване на брутния вътрешен продукт с 1,3% през 2019 г., но намали прогнозата си за растежа през 2020 г. от 2% на 1,7%.

Министерството снижи очакванията си за инфлацията през 2019 г. на 3,8% спрямо предвижданите преди това 4,3% и ревизира оценката си за инфлацията през 2020 г. на 3% спрямо прогнозираните по-рано 3,8%. Централната банка се стреми да поддържа инфлацията близо до целта си от 4%.

Икономическото министерство очаква курсът на рублата спрямо долара да достигне средно ниво от 65,4 рубли тази година и 65,7 рубли през 2020 г. Преди това министерството предвиждаше среден курс на рублата от 65,1 рубли през 2019 г. и 64,9 рубли през 2020 г.

В понеделник курсът на руската валута се доближи до около 66 рубли за долар.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още