IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящите цени вгорчават турския Курбан Байрам

Високите цени на храните бяха един от основните двигатели на инфлацията, която достигна 16% през юли

13:01 | 21.08.18 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Годината беше тежка за турските фермери, които са се събрали да продават добитъка и овцете си на импровизиран пазар в квартал Есенют в Истанбул.

Животновъдите седят под палещото слънце и чакат клиенти да дойдат в шатрите им, за да купят животно, което да сготвят тази вечер за мюсюлманския празник Курбан Байрам. Но търговията тази година не върви. „Хората идват, само за да попитат за цените и си тръгват“, казва 59-годишният Мехмед Соргун, животновъд от западната провинция Тракия. „Бизнесът е мъртъв“, допълва той.

Животновъдството, наред с по-голямата част от турската икономика, беше сериозно засегнато от валутната криза в страната, заради която лирата загуби 40% от стойността си спрямо американския долар от началото на годината, пише Financial Times.

„Цените на храната и транспорта са много по-високи, отколкото през 2017 г.“, споделя фермерът Муслум Гюлер, който пропътувал над 1000 км, за да продава животните си. „Икономическите сътресения ни нанасят тежък удар“, допълва той.

Всяка година милиони мюсюлмани по цял свят отбелязват Курбан Байрам, като колят животно заради притчата за пророка Авраам, който искал да принесе сина си в жертва на бога. По традиция две трети от месото – печено или сготвено на яхния, се споделят сред роднините и приятелите на купувача. Останалата част се раздава на бедните. Тази година обаче както купувачите, така и продавачите са притиснати заради растящите разходи.

Още преди решението на американския президент Доналд Тръмп от този месец да наложи санкции на Анкара в опит да издейства освобождаването на намиращия се в затвора американски пастор Андрю Брънсън лирата беше подложена на силен натиск заради притесненията на инвеститорите за стабилността на турската икономика.

По-високите цени на храните бяха един от основните двигатели на инфлацията, която достигна 16% през юли. Това на свой ред подложи на натиск валутата, повиши цената на вносните стоки и създаде порочен кръг на по-високи разходи.

Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Ако познавате "кейнсианството" ще знаете, че тази теоретична школа не зачита дали се ползват златни или незлатни пари. Именно поради тази тяхна слабост, то техните тези при условия на ползване на незлатни пари не водят до устойчив полезен резултат.Същественият проблем при Турция е, че Турската централна банка работи при липса за защита срещу щетите от нямането на пълна икономическа стойност на турската лира. Другите неща в икономиката на Турция са съпътстващи подробности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Парите са златни пари и незлатни пари.Златните пари са с пълна икономическа стойност.Незлатните пари са без пълна икономическа стойност.При представеното какво неясно има?Сега проблемът при прилагането на незлатните пари е липсата на защита срещу тяхното вредно влияние от липсата на пълна икономическа стойност.Централната банка (ЦБ) не може да спаси от актуалните злини от липсата на пълна икономическа стойност на незлатните пари, защото ЦБ няма необходимите права.Успешното спасение от сегашните актуални злини в съответна държава е осъществимо с прилагането на защита срещу щетите от нямането на пълна икономическа стойност на въведената парична единица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Дурхан
преди 5 години
Повишаването на лихвения процент ще води до оскъпяване на кредитите и това води до нисък растеж или рецесия ....от своя страна до безработица и социални проблеми ...да се отиде на МВФ и да се теглят заеми значи програми за рестрикции ...Турция няма висок дхржавен дълг като другите европейски страни а има частен ...и по такъв начин ще се накара държавата да вземе дълг и да плати дълга на частните фирми ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Дурхан
преди 5 години
Интересно е защо всички така наречени икономисти изтъкват като решение на проблема с Ердоган и други политически събития ...демек Турция няма икономически проблем а политически проблем...Южния поток е една икономическа инвестиция на Турция но Запада я превръща в политическа...АЕЦ Аккую е икономическа инвестиция но Сащ я политизира...с една дума оказва се политически натиск върху функционирането на пазврния механизъм...с една дума тоталитаризъм и комунизъм от страна на либералния Запад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Знам ли, защото може да е въпрос на субсидии, евтина работна ръка, за да докарат добра цена и аритметиката им излиза ако внасят животни. А и животновъдство...някак си не е престижно сякаш, уязвим е секторът от климатични промени, заболявания(някои умишлени).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
И както бих казал-политиката е в икономиката и икономиката е в политиката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
neverland
преди 5 години
Да да, така е. Ама какво е "без пълна икономическа стойност"? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
Иван Митев
преди 5 години
При представяне на истината, истината е една и съща. Когато се налага представяне на истината се налага (спрямо предишно) нейно повторно представяне.Сега турската лира е без пълна икономическа стойност. Това качество на турската лира принася щети.Спрямо тези щети са възможни два вида поведение: (1) сегашното поведение е с липса за защита срещу щетите от нямането на пълна икономическа стойност на турската лира. Именно това поведение е същественият причинител на развиващата се стопанска криза. (2) Освен това поведение е възможно и (правилно) поведение с прилагането на защита срещу щетите от нямането на пълна икономическа стойност на турската лира.Според мен е полезно поведението с прилагането на защита срещу щетите от нямането на пълна икономическа стойност на турската лира.Според Вас кое е правилното, да се запазва сегашната държавна грешка или да се осъществи подобрение на управлението на паричната система?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Мите, дефинирай "без защита срещу щетите от липсата на пълна икономическа стойност на..", дето го повтаряш като мантра :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 21
Иван Митев
преди 5 години
При запазването на сегашната грешка Турската централна банка да работи без защита срещу щетите от липсата на пълна икономическа стойност на турската лира - щетите за гражданите на Република Турция ще се увеличават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още