IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регионалната икономическа интеграция на Балканите не е алтернатива на ЕС

Премиерите на страните от Западна Европа обсъдиха създаването на регионален пазар

17:47 | 26.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Създаването на регионална икономическа зона, която да подкрепи икономическия растеж и да създаде нови работни места, е ключов приоритет за страните от региона", подчерта еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан по време на неформална среща с премиерите от страните от Западните Балкани, която се провежда в Драч, съобщи агенция МИА.

Хан заяви, че регионалната икономическа интеграция не е и не трябва да се разглежда като алтернатива на членството на страните от Западните Балкани в Европейския съюз, а като користно сътрудничество от взаимен интерес.

Създаването на регионален пазар, според Хан, ще създаде възможности за 20 милиона души и ще затвърди пътя на страните от Западните Балкани към ЕС.

Домакин на срещата е албанският премиер Еди Рама. Сред ключовите участници в срещата са сръбският премиер Ана Бърнабич, председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина, Денис Звиздич, черногорският премиер Душко Маркович, както и косовският премиер в оставка Иса Мустафа.

В навечерието на срещата в Драч Европейската комисия (ЕК) обяви, че очаква от западнобалканската "шесторка" да работи за прилагането на ангажиментите за задълбочаване на регионалната икономическа интеграция.

Регионалната икономическа зона, договорена по време на срещата в Триест, според ЕК ще осигури нови възможности за бизнеса и гражданите и ще подсили икономическия растеж, създавайки нови работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още