IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите от антигенните тестове ще бъдат признавани в ЕС

Бързите тестове са от ключово значение за спиране на разпространението на вируса, смята комисарят по въпросите на здравеопазването Стела Кириакидес

14:35 | 18.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Комитетът по здравна сигурност на Европейския съвет (ЕС) одобри списък с бързи антигенни тестове, които държавите от общността ще могат да използват при диагностика на коронавируса, става ясно от съобщение на Европейската комисия (ЕК).

Държавите от ЕС ще могат взаимно да признават резултатите от направените тестове. Те ще могат да бъдат включени в стандартизираните сертификати за проверка за наличие на коронавируса.

"Бързите антигенни тестове са от ключово значение за намаляване на разпространението на коронавируса", коментира комисарят по въпросите на здравеопазването Стела Кириакидес, цитирана от пресслужбата на ЕС. Тя посочи, че ако е нужен негативен тест за коронавирус за извършването на някаква дейност, е много важно резултатите да бъдат признати от всички страни в общността.

"Това е ключово при пътуванията. Нашите граждани се нуждаят от яснота и предсказуемост", каза още Кириакидес.

За да бъдат признати резултатите от теста, те трябва да бъдат описани на езика на държавата, в която е направен, както и на английски език, поясняват в становището си от Комитета за здравна сигурност.

В документа е записано и кои тестове попадат в списъка с одобрените. Те трябва да са маркирани с CE, удостоверяваща, че отговорят на европейските стандарти, както и да покриват изискването за над 90% чувствителност. Тестовете трябва да са одобрени за използване в поне една държава от ЕС.

Списъкът ще бъде периодично преглеждан и обновяване при нужда, посочват още от институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още