Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Rolls-Royce подплатява ликвидността си със заем от 2,5 млрд. долара

Самолетите, задвижвани от турбините на компанията, регистрираха 75-процентов спад на полетните си часове през второто тримесечие

Rolls-Royce подплатява ликвидността си със заем от 2,5 млрд. долара

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Rolls-Royce Holdings Plc предупреди, че, възстановяването от коронавирусната криза ще отнеме години. Акциите на базираната в Лондон компания поевтиняха с цели 9,5% в четвъртък, след като Rolls-Royce заяви, че ще заеме 2 милиарда паунда (2,5 милиарда долара), които да ѝ помогнат да излезе от кризата.

Самолетите, задвижвани от турбините на компанията, регистрираха 75-процентов спад на полетните си часове през второто тримесечие, след като правителствата блокираха пътуванията, намалявайки търсенето на услуги за поддръжка, които осигуряват по-голямата част от печалбата. Rolls-Royce е особено изложен, тъй като прави само двигатели за самолети с широко тяло, които управляват по-голямата част от трасетата на дълги разстояния.

„Пандемията Covid-19 създаде исторически шок в гражданската авиация и ще ни отнеме няколко години, за да се възстановим“, казва главният изпълнителен директор Уорън Ист.

Още по темата

В рамките на конферентен разговор Ист каза, че аерокосмическата дейност на Rolls-Royce ще бъде с около една трета по-малка. Компанията ще възстанови хеджирането с долари с 10 милиарда паунда, или 27%, до 2026 г., за да отрази по-ниските нива на търсене на своите продажби, които са предимно в долари.

Малко вероятно е Rolls-Royce скоро да има шанса да се върне на пазара за турбини за еднофюзелажни самололети, каза той.

Новият петгодишен заем за компанията ще бъде подписан от синдикат на банките и подкрепен с гаранция от U.K. Export Finance. Допълнителното заемане ще повиши ликвидността на Rolls-Royce до 8,1 милиарда паунда и е само една от стъпките за укрепване на баланса.

„Започнахме тази година с положителен импулс и силна ликвидност и действахме бързо, за да намалим разходите“, каза Ист.

„Компанията може да вземе решение за увеличаване на капитала, но наличната сега ликвидност означава, че може да избегне това заради несигурността на променливия фон на търговията“, според анализатора на Джефрис Санди Морис.

Rolls-Royce очаква да осъществи две трети от обявените 9000 съкращения на работни места в световен мащаб през тази година, заяви Ист.

Компанията очаква ситуацията с паричните потоци да се облекчи през втората половина, с отлив на 1 милиард паунда в сравнение с 3 милиарда паунда за шестте месеца до юни. Има и ранни признаци за възстановяване в летателните часове през май и юни, се казва в съобщението.

Френският конкурент на производителя на двигатели Safran SA, доставчик на Airbus и Boeing Co., ще съкрати около 13 000 работни места по целия свят. Говорителят на компанията Рос Макинес заяви през миналата седмица, че не очаква авиационната индустрия да се възстанови преди 2023 или 2024 година.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Борсите в Европа отчетоха спадове на фона на решението на АЦБ да запази лихвите