Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Руската икономическа изолация изведнъж вече не е толкова лоша идея

Потокът от икономически санкции и постоянната заплаха от нови ограничения накара Москва да увеличава резервите си и да намалява дълга през последните пет години

Руската икономическа изолация изведнъж вече не е толкова лоша идея

Снимка: Getty

Руският президент Владимир Путин трябва да благодари на американското финансово министерство за това, че помогна на неговата страна да се подготви за глобалната икономическа криза.

Потокът от икономически санкции и постоянната заплаха от нови ограничения накара руските власти да увеличават резервите си и да намаляват дълга през последните пет години. И докато правителствата по света се готвят за най-големия икономически спад от 2008 г., то руският подход за взимане на всички възможни предпазни мерки, който тласка руската икономика към стагнация, вече не изглежда толкова лоша идея, посочва Bloomberg в свой материал.

Още по темата

В четвъртък S&P Global Ratings запази кредитния рейтинг на Русия на ниво ВВВ- със стабилна перспектива, въпреки че компанията понижи оценката си за редица развиващи се пазари.

„Предишните кризи научиха руското министерство на финансите и централната банка да са готови за тази“, коментира Карен Вартапетов, анализатор на S&P Global Ratings. „Те имат много опит с кризите“, посочва той.

Със сигурност зависимостта на Русия от суровини означава, че страната няма да избяга от глобалната рецесия. Бюджетът вече понесе тежък удар от срива в цената на петрола до 18-годишно дъно, а рублата отписва 21% от началото на годината.

Също така в Русия и в сила и забрана на жителите да излизат от домовете си освен в случай на спешна нужда заради разпространението на новия коронавирус. Мярката е в ефект от понеделник за Москва и някои други области. Икономиката в страната може да се свие с 5 до 10 процента тази година, ако в сила влезе пълна блокада – това поне показва най-лошият възможен сценарий, разглеждан от правителството.

Междувременно санкциите, наложени от ЕС и САЩ заради анексирането на полуостров Крим през 2014 г., спират много държавни компании от набирането на дълг в чужбина. Това остави Русия с едно от най-ниските съотношения между дълг и брутен вътрешен продукт сред развиващите се пазари. Въпреки това миналата година финансовият министър Антон Силуанов заяви, че страната разполага с достатъчно резерви да си позволи да оцелее без взимане на дълг най-малко година.

Паралелно с това финансовото министерство налива допълнителните приходи от данъци и износ на петрол в мащабен фонд „за черни дни“, с което валутните резерви на Русия стават четвъртите по големина в света. Досега Путин не е показал особена склонност да използва тези средства за стимулиране на икономиката. Вместо това той обяви план да стимулиране на бюджета чрез данъци върху дивидентите и банковите депозити.

Продължаващата подготовка за криза в Русия обаче струва скъпо на икономиката, която стагнира през последните пет години. Преди пандемията от коронавирус и срива в цените на петрола Путин обеща да подобри жизнения стандарт на руснаците тази година, увеличавайки разходите.

Един от начините за отговор на Русия срещу санкциите от 2014 г. беше ограничаването на вноса на определени храни от САЩ и Европа. Това, от една страна, доведе до остър скок на цените, но също така и на засилване на земеделското производство, което на свой ред направи Русия по-устойчива на сътресения в международната търговия.

„Русия е добре подготвена за тази нова фаза н затворени граници и спиране на международните търговски и финансови процеси“, посочва София Донетс, икономист от Renaissance Capital.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

3
 
0
 
9
valentino29 до: Oбичам България
преди 2 месеца
https://ruxpert.ru/%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5_%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D1%81%D1%81%D0%BE%D1%80%D1%8B
5
 
5
 
8
Стоян Петров до: michaelis23
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
От глад никъде не се мре. По света милиард живеят сито с доходи по-малко от 2$(ако не беше и 1$) на ден. Така че не чакаме как си ходат да падад, чакаме Майданя. Единственото което не мога да ти съобщя е преди или след детронирането на путин ще стане и дали ще е цветна революция или кървава баня?
7
 
5
 
7
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Сега ще си вземат двата камаза пръскачки от Италия и ще си ходят вкъщи, работа не свършиха, ама пропагандата стана.
Междувременно САЩ им изпрати полева болница, Германия маски, но телевизионни екипи нямаше.
4
 
4
 
6
michaelis23 до: Стоян Петров
преди 2 месеца
Мрат ве как аз не каам нищо, там са със 100 леа преко сили и как си ходат падат от глад у канафката ....., а ей са ше сквиаш ти кво ви се пише на вас там в Губернята с тоя ми ти космически грип, само глей за кво стаа въпрос как ше спаднат пенсиите на пеесе леа, поне сте такива тарикати ....
2
 
5
 
5
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Проблемът не е храната - руснаците си произвеждат или пазаруват от други пазари. ЕС загуби от търговията с храна като цяло. Проблемът на руснаците е липсата до технологии - в Русия има много добри специалисти, които допринасят за развитието в много области (Linux, Microsoft, Google) - отворете някой известно репо в GitHub и почти сигурно, ще има contribute от руснак. Да, обаче hardware се произвежда в САЩ и партньори на САЩ - там са иновациити. В Русия видяхме един процесор Байкал, но той е по-скоро насочен към държавни структури. С тези санкции, САЩ тласнаха Русия към Китай, които преди Тръмп копираха открито американските разработки. От своя стана китайските гиганти придобиват на килограм и малкото руски технологични фирми. Резултатът е, че Русия не зависи от САЩ, а започва да зависи от Китай и то в ключов отрасъл, а не от домати и краставици.

Още от Европа
Кадър на деня, 4 юли