IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският Черноморски флот отрече информацията за ултиматум към Украйна*

Тази нощ се проведе и заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Москва

18:38 | 03.03.14 г. 9
Руският Черноморски флот отрече информацията за ултиматум към Украйна*

Руският Черноморски флот не е поставял ултиматум на украинските военни, съобщиха от щаба на руските ВМС, цитирани от ИТАР - ТАСС.

По-рано днес украински медии съобщиха, че имат информация за поставен ултиматум украинските военни в Крим да се предадат до 5 часа сутринта във вторник, предаде Reuters. Агенцията се позова на информация на агенция Интерфакс, получена от източник в Министерството на отбраната на Украйна.

Ултиматумът е поставен от командващия флота Александър Витко, но информацията не беше потвърдена от властите в Киев. Сега от Черноморския флот определиха тази новина като "пълна глупост" и добавят, че "вече са свикнали с ежедневните обвинения в украинските средства за масова информация".

Поставените искания предизвикаха сериозен отзвук в западните медии. Fox News отбеляза, че ултиматумът е бил поставен само часове след като новите лидери на Украйна поискаха помощ от Запада срещу руската инвазия на полуострова. Киев поиска икономическа и политическа помощ срещу заплахите на Москва.

Междувременно Москва поиска спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН. Това ще бъде третото заседание на органа по кризата в Украйна и първото поискано от Русия. Заседанието е насрочено за 22:30 часа българско време тази нощ.

Съветът за сигурност заседава в петък и събота по казуса, но очаквано не успя да постигне решение. В петък Украйна обвини руски военни в незаконно нахлуване на територията й. ЕС и САЩ пък призоваха Москва да се въздържа от разполагане на нови военни сили в близост до границата с Украйна.

Русия отговори на тези искания с коментар, че техните действия са допустими и позволени от договора, който има с Киев, касаещ разполагането на военни в Крим. 

Държавният департамент на САЩ е много близо до налагане на политически и икономически санкции срещу Русия, коментира говорителят на институцията Джен Псаки. Тя допълни още, че САЩ ще държи "директно отговорна Русия" при всяка ескалация на кризата, пише MarketWatch.

В Брюксел в момента има и спешно заседание на министрите на външните работи на ЕС, съобщава БТА. Очакванията са, че ще бъдат прекратени преговорите за безвизов режим на руски граждани в ЕС. Разговорите се водят от 2007 година насам, а темата се повдига на всички срещи на върху между двете страни.

*Статията е допълнена с позицията на щаба на руския Чурноморски флот и Държавния департамент в САЩ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Чуркин показа в ООН документ, че още на 01.01.2014 Янукович е поискал помощ от Русия!Можете да го видите след петата минута на този запис в ООН!https://***.youtube.com/watch?v=IFGVKCH3fvcРуските офицери се оказаха добри шахматисти!Да си гласуват в Америката, дали да има или не гейове в армията им!Американската армия винаги само е нападала!Никога срещу нея не се е изправяла истинска войска!Затова пращат наши части, използвайки НАТО и ни превръщат в пушечно месо!Докога? Докога, господин предателю Соломон Паси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Историята познава билионери, които подготвят революции!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Ако разглеждаме казуса в плоскостта на голите интереси, защо интересите на едната страна да имат по-голяма тежест от тези на другата? Ако намесваме в разсъжденията си някакви принципи, то тогава логично е да се попитаме: колко милиона американци, чиито живот е пряко застрашен, се намират на територията на Украйна, Ирак, Сирия, Либия ... (списъка е мн. дълъг, ще го спестя)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
По всякакви вменяеми критерии, които са ми известни на мене, в Украйна се състоя държавен преврат с подчертан нацистки оттенък (м/ународните сили, които инициираха и контролираха процеса, използваха като острие, групи от такива маргинали). Причините да бъде допусната тази красота (защото можеше да бъде предотвратена), са: едно общество в тежка криза/разпад и група кокошкари, вместо национален елит и държавници (двата фактора вероятно са свързани и имат общ генезис). Иначе, за двойния аршин, с който американския/европейския медиен и дипломатически П.Р. , посрещна реакцията на руснаците, просто .... нямам друго определение, освен : гротеска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
Fair
преди 10 години
"Руският Черноморски флот е поставил ултиматум на украинските военни да се оттеглят от Крим до 5 часа сутринта местно време (6 часа българско време) във вторник"Aло Инвестора - дотолкова сте се вживели като слуги на турско/червената мафия, че лъжете вече и за очевадни неща. Крим и Бг са в една часова зона. Дори и да имаше обаче 1 час разлика, 5 часа сутринта в Крим би означавало 4 часа в Бг а не 6!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
Според мен именно милионерите подклаждат революциите в желание да забогатеят още повече, използвайки гологъзи местни жители, чийто статус е малко вероятно да се промени и след революцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
backhand
преди 10 години
0рк - революциите се правят само на гол ***. Голият *** е първопричината за всички революции. Ти познаваш ли милионер, който да се включи в революция с готовност да умре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 4
0pk
преди 10 години
"В Брюксел в момента има и спешно заседание на министрите на външните работи на ЕС, съобщава БТА. Очакванията са, че ще бъдат прекратени преговорите за безвизов режим на руски граждани в ЕС. Разговорите се водят от 2007 година насам, а темата се повдига на всички срещи на върху между двете страни."Gолям коз, от 7 години 1 въпрос разискват, ама сега вече щели да спрат. :DМайданците пък, поискали икономическа и политическа помощ, хаха. На гол *** революция не се правиии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още