IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saab получава помощ в последния момент от потенциалните си китайски купувачи

Според медийни публикации първият транш е за 5 млн. евро, като се чакат още 30 млн. евро

17:33 | 14.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Saab получава помощ в последния момент от потенциалните си китайски купувачи

Изпадналият в тежки финансови затруднения шведски производител на автомобили Saab получи първия паричен транш от потенциалния си купувач Zhejiang Youngman Lotus Automobile, предаде Ройтерс.

Както е известно, консорциум от китайските компании Pang Da и Youngman е готов да даде 100 млн. евро за шведската компания, като срещу тях придобие производствените мощности и дилърската мрежа във Великобритания. 

Финансовата инжекция дойде в последния възможен момент – малко преди очакваното съдебно решение за обявяване на шведската компания в неплатежоспособнност.

Говорителят на Saab Ерик Джийрс потвърждава получаването на помощта, без обаче да конкретизира размера на сумата. Медиите спекулират, че са получени 5 млн. евро, а според местния вестник Dagens Industy днес се чакат още 20 млн. евро, с които ще се изплатят забавените заплати, а до края на месеца ще постъпят нови 10 млн. евро за изчистване на част от дълга към доставчиците.

В петък шведски съд трябва да реши дали да обяви компанията в несъстоятелност по искане на синдика. Независимо от това мениджмънтът се опитва да съживи компанията.

От началото на миналата година компанията се движи по ръба на пропастта. От септември Saab е под наблюдение на синдици. Собственикът на компанията – Swedish Automobile, се опита на няколко пъти да намери пари чрез продажба на акции от компанията на китайски инвеститори. Те обаче бяха провалени от несъгласието на предишния собственик General Motors, който се опасява, че патентите за използваните в колите технологии ще попаднат в китайски ръце.

Освен това и китайските власти попречиха по-рано през годината да се постигне сделка за покупка на миноритарни дялове от двете китайски компании. Аргументът беше, че е по-добре средствата да се инвестират в местните автомобилни компании вместо в чуждестранни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още