IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сентену: Еврозоната ще се справи с предизвикателството на италианския бюджет

Според председателя на еврогрупата през последното десетилетие еврото показа голяма устойчивост при справяне с кризи

13:53 | 18.10.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мариу Сентену. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мариу Сентену. Снимка: Ройтерс

Еврозоната е показвала голяма устойчивост по време на дълговата криза и също така ще може да се справи с плановете на Италия за нов бюджет. Това заяви председателят на групата на финансовите министри в еврозоната Мариу Сентену, цитиран от Ройтерс.

Тази седмица италианските власти изпратиха до Европейската комисия предложението за своя проектобюджет за 2019 г., в рамките на който се предвижда бюджетният дефицит да достигне 2,4% от брутния вътрешен продукт. Това ще е тройно увеличение на целевите стойности, договорени с ЕК от предишното правителство.

Представители на еврозоната се притесняват, че Италия, която има второто най-голямо съотношение дълг/БВП в Европа на ниво от 133%, може да предизвика нова дългова криза като тази, започната от Гърция през 2010 г.

В изказване преди европейската среща на върха Сентену заяви, че италианските бюджетни планове не влизат в дневния ред на разговорите. Въпреки това те ще бъдат разгледани от Европейската комисия и финансовите министри от еврозоната в скоро време.

„През последното десетилетие еврото показа голяма устойчивост при справяне с кризи и съм сигурен, че ще бъдем способни да се справяме с бюджетните планове в различни държави членки и със сигурност също и с Италия“, каза Сентену.

След изпращането на проектобюджета до Брюксел Европейската комисия, която вече отправи предупреждение към властите заради основния финансов закон, разполага със седмица, за да направи първоначална оценка на текста.

По-рано италианският финансов министър Джовани Триа заяви, че очаква „продължаващ диалог“ с ЕК относно плановете на страната да увеличи бюджетния дефицит до 2,4%, което според него е необходимо, за да се стимулира забавящата се италианска икономика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
Еврото показа устойчивост .................. , защото беше спасено " на всяка цена " . Естествено , че нищо няма да се случи , дори Гърция и Италия да излязат от ЕЗ . Но никой не посмя да помисли да излага валутата дори на минимален риск . И днес продължавам да се питам , толкова ли е неустойчиво Е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още