Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Сезонът на отчетите в Европа ще постави на изпитание оптимизма на пазарите

Ограничената яснота за компаниите и трудностите за финансови прогнози в краткосрочен план заради несигурността ще направят тримесечието много объркано

Сезонът на отчетите в Европа ще постави на изпитание оптимизма на пазарите

Инвеститорите се подготвят за потенциални сътресения от сезона на отчетите в Европа, който може да даде насоки за възстановяването на фондовия пазар след удара от коронавирусната криза, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Сезонът на отчетите за второто тримесечие започва тази седмица с данните от Volvo, Electrolux и Nordea, от които се очаква повече яснота за влиянието на коронакризата върху приходите им. На фона на поскъпването на акциите в региона с 30% спрямо спадовете през март инвеститорите, прогнозиращи възстановяване през втората половина на годината, ще следят за насоки от отчетите на дружествата за това дали оптимизмът им ще бъде подхранен.

„Нашият фокус за тримесечните резултати няма да е върху щетите за второто тримесечие, а повече върху насоките занапред, когато икономиките започват да отварят отново“, заяви Едуард Парк от Brooks Macdonald Asset Management.

Настоящите прогнози на анализаторите са за ръст на печалбите на компаниите от индекса Stoxx 600 с 36% през 2021 г. след спад от 32% през тази година, сочат данни на Bloomberg. Въпреки това, пандемията все още крие рискове, като времето, в което ще има ваксина остава неясно, а анализаторите са затруднени с прогнозите си за бъдещите печалби или загуби.

„Това ще бъде много объркано тримесечие”, посочва Роджър Джоунс от London & Capital. Той отбелязва, че причините са много ограничената яснота, която компаниите имат, и трудностите за финансови прогнози в краткосрочен план на фона на несигурността.

Според Парк от Brooks Macdonald’s в предстоящия сезон на отчетите много от компаниите няма да отговорят на очакванията, тъй като това е трудно в условията на Covid-19. В началото на кризата стратези очакваха 8,2-процентен ръст на печалбите на компаниите за 2020 г., а само три месеца по-късно тези очаквания се промениха за 6-процентен спад.

Технологичният и здравният сектор са спрягани за големите победители в този сезон от отчетите, като акциите им поскъпват заради преминаването към дистанционна работа, предизвикано от мерките за социална дистанция, и развитието на лечение за Covid-19. Откакто Stoxx 600 започна да се възстановява през март технологичните акции са поскъпнали с 60%, а тези на компаниите от здравния сектор - с 24%.

Резултатите за първото полугодие на Ocado, които трябва да станат ясно във вторник, ще дадат отражение на представянето на онлайн магазините, като всички възможни дългосрочните пазарни последици ще бъдат внимателно наблюдавани.

Продължението на материала и още графики може да откриете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските акции започват август на зелено