IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шистовата революция може да застигне и Испания

Иберийската страна притежава солидни запаси на природен газ, които биха могли да я извадят от тежката криза

09:36 | 29.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Шистовата революция може да застигне и Испания

Закъсалата в последните няколко години испанска икономика може да се пребори с всичките си проблеми в скоро време, показа доклад на консултантската компания Deloitte.

Иберийската страна притежава солидни запаси на природен газ, включително и такъв, добиван от шисти, които биха могли да отворят оценявана на около 44 млрд. евро промишленост, пише CNBC.

"Проучването и производството на петрол и газ в Испания ще имат значително влияние върху националната икономика по отношение на брутния вътрешен продукт, заетостта и на търговския баланс", отчетоха анализаторите от Deloitte в своя доклад за четвъртата по големи икономика в еврозоната.

Също както други периферни икономики от еврозоната, като Гърция и Ирландия, и Испания бе тежко засегната от кризата с държавните задължения в региона. Въпреки че степента на свиване на испанската икономика се забави през 2013 г., безработицата продължава да се увеличава, достигайки рекордните 26,4 на сто.

Проучването и добива на природен газ в Испания, залежите на който достигат около 2,05 трлн. кубически метра, може да създадат до 755 000 нови работни места до 2033 г. според Deloitte. Това би се равнявало на 4,7 на сто от текущата национална заетост.

Прогнозата се основава на годишно производство на петрол и газ в размер на съответно 2 млрд. барела и 2,5 млрд. кубически метра.

Анализ на индустриалната група Shale Gas Europe пък показва, че 80% от запасите от природен газ в Испания са открити в шистови скали. Повечето проучвателни проекти в момента са разположени северната част на страната – Алава, Бургос и Кантабрия.

"Използвайки значителните си резерви, Испания може да поддържа икономиката си в момент, когато страната се бори с проблемния дълг и е принудена да предприема мерки за строги икономии", посочиха от Shale Gas Europe в своя уебсайт.

Разработването на находищата може също така да помогне на иберийската страна да стане по-енергийно независима. В момента Испания внася около 99% от използвания петрол и газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още