IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите отчети и коронавирусът отново помрачиха настроението на европейските борси

Книжата на норвежката TOMRA поскъпнаха с 19% заради силния отчет, изпращайки компанията на върха на Stoxx 600

20:06 | 20.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията на червена територия на фона на редица разочароващи финансови отчети и тревогата сред инвеститорите заради епидемията от коронавируса, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,6 на сто, като най-големите губещи от днешната търговия бяха компаниите от сферата на застрахованите, чиито акции общо поевтиняха с 1,7 на сто, докато автомобилните концерни се оказаха единствените, които отчетоха ръст в цената на своите книжа – 0,7%. 

Германският показател DAX се понижи със 125 пункта, или с 0,91%, до ниво от 13 664 пункта.

Френският индекс CAC регистрира спад от 0,80 на сто до 6062,30 пункта.

Британският измерител FTSE отчете понижение от 20,38 пункта, или 0,27%, до 7436,64 пункта.

В днешния фокус на инвеститорите попадна новината за настроенията на германските потребители през февруари, които показват смесена картина с малка промяна. Докато икономическите очаквания нарастват слабо, тези за доходите и склонността към купуване отчитат умерени спадове. В резултат на това индексът на потребителското доверие в Германия на GfK, базиран на проучване сред 2000 германци, ще достигне ниво от 9,8 пункта през март 2020 г. Това е с 0,1 пункта по-ниско от нивото за февруари (9,9 пункта).

Във Великобритания продажбите на дребно за януари отчитат най-големия си ръст за последните почти две години, слагайки край на най-лошия период за британските магазини. Продажбите на дребно, изключвайки горивото, са отчели ръст от 1,6% на месечна база, което е най-голямото увеличение за показателя от май 2018 г. насам.

По отношение на коронавируса китайската Национална комисия по здравеопазване обяви още 114 смъртни случая и нови 394 души, които са били заразени. Така общият брой на загиналите вследствие на заразата достига 2118 души, а този на заразените – 74 576.

европейски европейски

По-рано днес стана ясно, че главният изпълнителен директор на холандската ING Groep NV Ралф Хамерс ще поеме длъжността изпълнителен директор на швейцарска банка UBS Group AG.

В края на търговията книжата и на двете банки отчетоха леко поскъпване.

При индивидуалните акции цената на книжата на шведската Elektra се понижи с около 7 на сто, след като компанията за медицинско оборудване пропусна прогнозите за печалба за третото тримесечие заради резкия спад на поръчките в САЩ.

Акциите на Air France KLM също поевтиняха – с 3 на сто, след като дружеството отчете спад в печалбата за 2019 г. и предупреди за негативния ефекти, който ще има коронавирусът по отношение на нейната оперативна печалба. Епидемията може да изтрие до 200 млн. евро от печалбата на Air France KLM в периода февруари-април.

От друга страна Telefonica обяви, че приходите ѝ от продажби ще нараснат между 2019 г. и 2022 г., въпреки че усилията за оптимизиране на компанията оказа натиск върху печалбата за четвъртото тримесечие. Компанията отчете оперативна печалба преди амортизация в размер на 3,67 млрд. евро. Това се оказа под прогнозата за 4,18 млрд. евро, дадена от анализаторите.

При приключването на сесията нейните книжа затвориха при ръст в цената от над 7%.

Норвежката TOMRA успя да се изкачи на върха на Stoxx 600, като книжата ѝ поскъпнаха с 19%, след като компанията представи силен финансов отчет за четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Стига с тоя коронавирус, пазарите просто изпаднаха в поредното люляно положение. Един ден: нагоре, един ден - надолулу. Това е. Не е за първи път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още